GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 pao, Nasdaq rekordan

Wall Street: S&P 500 pao, Nasdaq rekordan
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2021 / 06:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago pali, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući ponajviše snažnom rastu cijene dionice Tesle.

Dow Jones oslabio je 71 bod ili 0,21 posto, na 33.874 boda, a S&P 500 0,11 posto, na 4.241 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,13 posto, na 14.271 bod.

Novi rekord Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Tesla, Facebook i Nvidia.

Najviše je, više od 5 posto, skočila cijena Tesle, nakon što je taj proizvođač električnih automobila objavio da je otvorio prvu solarnu stanicu za punjenje u Kini.

S druge strane, u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše, oko 1 posto, u uslužnom sektoru. Slijedio je rudarski sektor, a prosječnim padom od 0,6 posto.

Izvješće tvrtke IHS Markit pokazalo je da je indeks proizvodne aktivnosti u SAD-u u lipnju dosegnuo 62,6 bodova, više od očekivanja, što ukazuje na daljnji snažan oporavak proizvodnje.

No, kako nema dovoljno sirovina i kvalificiranih radnika, rastu i cijene proizvodnje, pokazalo je jučer objavljeno izvješće.

„Visoke brojke u ovom izvješću pružaju naznake Fedu da se bliži vrijeme kada bi trebao maknuti nogu s gasa”, kaže Jai Malhi, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Američka središnja banka od početka koronakrize vodi izuzetno poticajnu monetarnu politiku, pri čemu je smanjila ključne kamate na rekordno niske razine i uvela programe kupnje obveznica kako bi povećala likvidnost.

Tržište se ovoga tjedna smirilo nakon što je prošloga tjedna znatno palo jer je američka središnja banka neočekivano poručila da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

U utorak je, pak, u izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je namjera središnje banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflacijskih pritisaka.

No, na tržištima vlada oprez, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 9,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11,1 milijardu.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je oko 13, a Nasdaq i Dow Jones oko 11 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 7.074 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,15 posto, na 15.456 bodova, a pariški CAC 0,91 posto, na 6.551 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE