GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 na novoj rekordnoj razini

Wall Street: S&P 500 na novoj rekordnoj razini
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, zahvaljujući rastu cijena tehnoloških dionica, a ulagače nisu pokolebale ni vijesti o rastu inflacije, ni o prekidu cijepljenja cjepivom Johnson & Johnson.

Dow Jones oslabio je 68 bodova ili 0,20 posto, na 33.677 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,33 posto, na 4.141 bod, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 13.996 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu tehnološkog sektora za 1 posto, pri čemu su cijene dionica Applea, Microsofta i Amazon.coma, koje imaju veliku težinu u indeksima, porasle između 0,6 i 2,4 posto.

S druge strane, cijena dionice Johnson & Johnsona pala je više od 1 posto jer je američka savezna zdravstvena agencija preporučila privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 cjepivom Johnson & Johnsona, nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

„I dok ta vijest može izazvati kratkoročne oscilacije na tržištu, ulagači su prilično uvjereni da slijedi brzi i potpuni oporavak gospodarstva”, kaže Mike Loewengart, direktor u tvrtki E*TRADE Financial.

Ulagače nije jučer pokolebao ni podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u ožujku porasle 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći skok od kolovoza 2012. godine, a posljedica je rasta potražnje zbog postupnog otvaranja gospodarstva i golemih fiskalnih poticaja.

No, to nije uznemirilo ulagače jer je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell u nekoliko navrata poručio da će rast cijena ove godine vjerojatno biti privremen i da će Fed nastaviti podržavati gospodarstvo.

To znači da će kamatne stope ostati na izuzetno niskim razinama i da će Fed nastaviti monetarnim mjerama podržavati oporavak gospodarstva od koronakrize.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća. U srijedu će nekoliko velikih kompanija i banaka, kao što su Goldman Sachs, Wells Fargo i JPMorgan, izvijestiti o poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No, tako visoka očekivanja mogla bi, kažu analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 6.890 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 15.234 boda, a pariški CAC 0,36 posto, na 6.184 boda.

Tagovi: Wall Street, Goldman Sachs, Wells Fargo, JPMorgan, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE