GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 indeks porastao

Wall Street: S&P 500 indeks porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2021 / 07:34
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ojačao, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dok je bankarski sektor pao, nakon objave poslovnih rezultata JPMorgana.

Dow Jones oslabio je pola boda, na 34.377 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,30 posto, na 4.363 boda, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 14.571 bod.

Dobici S&P 500 i Nasdaqa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Alphabet i Microsoft, koji imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u indeksima.

S druge strane, S&P 500 indeks bankarskog sektora pao je 1,3 posto, pri čemu je dionica JPMorgana pojeftinila 2,6 posto.

Poslovnim izvješćem te banke započela je sezona objava kvartalnih financijskih rezultata američkih banaka i kompanija.

Rezultati JPMorgana u trećem tromjesečju bili su nešto bolji od očekivanja, no cijena dionice je pala jer se čini da su ulagači računali na još bolje rezultate.

Do kraja tjedna poslovna izvješća objavit će i druge najveće američke banke - Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Tako je počela sezona objava poslovnih rezultata u kojoj analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa porasle 29,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

„Nadam se da će, uz poslovne rezultate za proteklo tromjesečje, kompanije objaviti i dobre procjene poslovanja do kraja godine, što bi moglo podržati daljnji rast cijena dionica. No, zasad su ulagači u fazi čekanja rezultata”, kaže Jim Awad, direktor u tvrtki Clearstead Advisors.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je jučer objavljeno da su u rujnu potrošačke cijene porasle 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, a 5,4 posto na godišnjoj razini.

To je nešto viša inflacija nego što se očekivalo, što ide u prilog planovima američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike.

Jučer su objavljeni i dijelovi zapisnika s nedavne sjednice Feda, koji su pokazali da bi polovicom studenoga moglo početi smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvu, ali da su čelnici središnje banke podijeljeni u mišljenju koliku opasnost predstavlja inflacija i kada bi trebalo početi povećavati ključne kamatne stope.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7.141 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 posto, na 15.249 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 6.597 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, JPMorgan, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE