GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 indeks blago porastao

Wall Street: S&P 500 indeks blago porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 08:05
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago porastao jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere, no trgovalo se oprezno zbog političke nesigurnosti u Washingtonu i skorašnjeg početka sezone objava poslovnih izvješća kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 31.060 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 3.809 bodova, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 13.128 bodova.

Podršku tržištima već tjednima pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera.

Nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa, ulagači vjeruju da će to izabranom predsjedniku Joeu Bidenu olakšati provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak od koronakrize ubrzati.

Zbog toga su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa i restriktivnim mjerama u SAD-u u drugom planu.

„Ulagači se već neko vrijeme fokusiraju na drugu polovicu 2021. i nadaju se potpunom otvaranju gospodarstva”, kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

No, ulagači su posljednjih dana oprezni zbog političke nesigurnosti u Washingtonu, nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa prošloga tjedna napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi.

Zastupnički dom Kongresa glasao je u srijedu za opoziv Trumpa zbog poticanja na napad na Kongres. Tako je Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu, no male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu. Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina.

„Vijesti o tome izazivaju kratkoročno podrhtavanje na tržištu, no čini se da ulagači gledaju preko toga i očekuju poboljšanje gospodarske situacije u ostatku godine”, kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih izvješća kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući Citigroup i JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će tjedana financijska izvješća i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno utjecati na smjer tržišta.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 posto, na 6.745 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,11 posto, na 13.939 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.662 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE; Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE