GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali zbog unovčavanja profita

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali zbog unovčavanja profita
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i tehnološki Nasdaq indeks oslabili, unatoč novim pokazateljima koji upućuju na usporavanje inflacije u SAD-u, jer su investitori posali svjesni da će Fed i dalje agresivno podizati kamatne stope kako bi suzbio visoku inflaciju.

Nakon što su dan ranije ojačali za više od dva posto, S&P 500 indeks spustio se u četvrtak 0,08 posto, na 4.207 bodova, a Nasdaq indeks za 0,5 posto, na 12.780 bodova. Istodobno, Dow Jones indeks nastavio je uspon, ojačavši blagih 0,1 posto, na 33.341 bod.

Nakon podatka o usporavanju godišnje inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena u srpnju u SAD-u iznosila 8,5 posto, u četvrtak je objavljen i indeks proizvođačkih cijena, koji je pokazao da je inflacija u srpnju porasla 9,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njezin najniži rast od listopada 2021.

Na mjesečnoj razini, pak, inflacija proizvođačkih cijena smanjena je za pola posto, što je njezin prvi pad od travnja 2020. i to zahvaljujući padu cijena energenata.

Ti podaci poduprli su očekivanja investitora da će Fed u rujnu podići kamatne stope za 0,5 umjesto za 0,75 posto, kao u prethodna dva navrata.

Fed je dosad podignuo ključne kamatne stope za ukupno 2,25 postotnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, zabrinuvši sudionike na financijskim tržištima da će tako agresivno zaoštravanje monetarne politike pogurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Nakon olakšanja u srijedu zbog usporavanja inflacije u srpnju, dan kasnije uzlet cijena dionica je zaustavljen, jer su investitori postali svjesni da ciklus podizanja kamatnih stopa još nije završen, budući da je inflacija i dalje vrlo visoka.

Dobitonosne prodaje jučer su najviše zahvatile dionica kompanija koje su senzitivne na izmjenu gospodarskih ciklusa, poput Tesle i Amazona, koje su u srijedu bile najveće dobitnice.

I na europskim burzama najažniji indeksi imali su različitu izvedbu, dok su investitori razmatrali kakve će implikacije na monetarnu politiku imati najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u.

Tako je londonski Fse indeks oslabio 0,55 posto, na 7.465 bodova, a frankfurtski DAX za 0,05 posto na 13.694 boda, dokje pariški CAC ojačao 0,33 posto, a 6.544 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, što se, među ostalim, zahvaljuje smanjenju troškova zaduživanja nakon poruke britanske središnje banke o intervencijama na tržištu obveznica.
Wall Street prekinuo negativni niz
NAPOKON RAST
Wall Street prekinuo negativni niz
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks snažno porastao, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice.
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
ZAGREB - Novi pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz dramatično slabiji promet nego jučer.
Britanska središnja banka intervenira zbog slabljenja funte, otkupljuje državni dug
ODLUKE
Britanska središnja banka intervenira zbog slabljenja funte, otkupljuje državni dug
LONDON - Britanska središnja banka (BoE) najavila je u srijedu da će do sredine listopada otkupljivati državni dug kako bi stabilizirala financijska tržišta i zaustavila pad funte koju je poljuljala najava opsežnog zaduživanja države radi poticanja gospodarstva.
Split i Kaštela spojit će se mostom dugim 1,5 km
MOST
Split i Kaštela spojit će se mostom dugim 1,5 km
ZAGREB - Hrvatske ceste do kraja godine raspisat će natječaj za tehničko i oblikovno rješenje mosta preko Kaštelanskog zaljeva koji je Vlada označila strateškim projektom. Most će spajati Split i Kaštela te biti najbrža veza drugog po veličini grada u Hrvatskoj s autocestom, piše u srijedu Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE