GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street potonuo više od 3 posto

Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.

Dow Jones potonuo je 943 boda ili 3,43 posto, na 26.519 bodova, najnižu razinu od kraja srpnja, dok je S&P 500 skliznuo 3,53 posto, na 3.271 bod, a Nasdaq indeks 3,73 posto, na 11.004 boda.

Najveći dnevni pad Dow i S&P 500 indeksa od polovice lipnja posljedica je snažnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u svijetu, posebice u SAD-u i Europi.

U 12 saveznih država SAD-a zabilježen je rekordni broj hospitaliziranih Covid-19 pacijenata, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec dana zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

„Očigledno je virus izvan kontrole, brzi se širi, situacija je loša. Koncept da će samo nestati bila je pogrešna pretpostavka”, kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

S obzirom na to, sve je jasnije da se ni američko, ni globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Uz to, sve je jasnije da novi paket poticajnih fiskalnih mjera Bijela kuća i Kongres neće uspjeti dogovoriti prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Najviše su jučer pale cijene dionica u hotelskom, zrakoplovnom i drugim sektorima povezanih s turizmom, koji je vrlo osjetljiv na situaciju s koronavirusom.

S&P 500 indeks zrakoplovnog sektora potonuo je 4,3 posto, a slijedio je energetski sektor, s prosječnim padom od 4,2 posto, što je posljedica oštrog pada cijena nafte zbog strahovanja ulagača od produbljivanja koronakrize.

Više od 4 posto pale su u prosjeku i cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu su dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet i Facebook, pojeftinile više od 4,5 posto.

Ulagače nisu ohrabrila ni solidna kvartalna financijska izvješća kompanija. Od 206 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su 14,8 posto manje nego lani u trećem tromjesečju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,55 posto, na 5.582 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,17 posto, na 11.560 bodova, a pariški CAC 3,37 posto, na 4.571 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE