GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Poslovni rezultati kompanija snažno podigli indekse

Wall Street: Poslovni rezultati kompanija snažno podigli indekse
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones porastao je 754 boda ili 2,43 posto, na 31.827 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,76 posto, na 3.936 bodova, a Nasdaq indeks 3,11 posto, na 11.713 bodova.

Snažan rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, među ostalim, naftne kompanije Halliburton i proizvođača igračaka Hasbro.

Johnson & Johnson također je izvijestio o većoj zaradi nego što se očekivalo, no cijena dionice te farmaceutske kompanije pala je jer je smanjila procjene zarade u ovoj godini zbog snažnog rasta tečaja dolara, što će negativno utjecati na prodaju.

Vrijednost dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je od početka godine više od 10 posto, što čini proizvode američkih proizvođača skupljima na inozemnim tržištima.

IBM je procijenio da bi snažan dolar mogao 'skratiti' njegove prihode ove godine za otprilike 3,5 milijardi dolara. Stoga je cijena dionice tog tehnološkog diva pala, unatoč većoj kvartalnoj zaradi nego što se očekivalo.

I većina ostalih kompanija izvješćuje o većim zaradama nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 5,8 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

„Zarade kompanija su bolje nego što su smanjene procjene. To pokazuje da visoka inflacija i zaoštravanje monetarne politike nisu naštetili prihodima kompanija onoliko koliko su se ulagači plašili”, kaže Paul Kim, direktor u tvrtki Simplify Asset Management.

No, očekuje se daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke za 0,75 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja je dosegnula najviše razine u više od 40 godina.

„Makroekonomska slika nije se promijenila. Zarade kompanija se smanjuju, visoka inflacija i dalje pritišće, a Fed zaoštrava monetarnu politiku. Stoga mislim da ovakav skok cijena dionica nema snage da se dugoročnije održi”, kaže Kim.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,01 posto, na 7.296 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,69 posto, na 13.308 bodova, a pariški CAC 1,79 posto, na 6.201 bod.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, kompanija IBM, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE