GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, u fokusu poruke Feda

Wall Street porastao, u fokusu poruke Feda
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2023 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli jer ulagači očekuju popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi moglo navesti američku središnju banku na manje agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 0,56 posto, na 33.704 boda, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 3.919 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 10.742 boda.

Nakon blagog pada dan prije, jučer su indeksi nadoknadili te gubitke jer se ulagači nadaju popuštanju inflacijskih pritisaka i manje agresivnom Fedu idućih mjeseci.

U fokusu je bilo izlaganje predsjednika Feda Jeromea Powella na skupu pod pokroviteljstvom švedske središnje banke, no Powell se nije osvrnuo na monetarnu politiku.

Poručio je samo da je nezavisnost Feda ključna u borbi protiv inflacije.

„Svi pozorno prate svaku riječ iz Feda, a Powell ovaj put zaista nije rekao ništa o tekućoj monetarnoj politici”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

No, čelnici Feda posljednjih dana poručuju da treba dodatno povećati kamate, pa i iznad 5 posto, kako bi se suzbila inflacija.

Unatoč tome, ulagači se nadaju manje agresivnom Fedu. Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

U četvrtak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u prosincu u SAD-u, koje će vjerojatno pokazati da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.

„Postoje neke naznake da se inflacija značajno smanjuje. Ulagači se nadaju da će to smanjenje biti dovoljno oštro da bi privuklo pozornost čelnika Feda”, kaže Ghriskey.

A krajem tjedna u SAD-u počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi idućih tjedana mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 7.694 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 14.774 boda, a pariški CAC 0,55 posto, na 6.869 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE