GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji

Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,1 posto, na 35.677 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,6 posto, na 4.544 boda, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 15.090 bodova.

Od početka rujna, kada je dosegnuo rekordnu razinu, do početka listopada S&P 500 pao je gotovo 6 posto jer su se ulagači plašili da će nedostatak radnika, poremećaji u nabavnim lancima, rast plaća i troškova poslovanja negativno utjecati na zarade kompanija.

No, dosad objavljena poslovna izvješća pokazuju da su američke kompanije zasad uspjele amortizirati te probleme, pa su Dow Jones i S&P 500 indeksi nadoknadili gubitke iz rujna i dosegnuli nove rekordne razine.

Dosad je više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 85 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 34,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 29,4 posto.

„Kompanije upozoravaju na poremećaje u nabavi i više troškove poslovanja, no zasad su uspjele zadržati profitne marže prebacujući rast troškova na potrošače”, kaže Jack Janasiewicz, strateg u tvrtki Natixis Investment Managers Solutions.

Pozitivno je na tržišta utjecala i vijest da je kineska kompanija Evergrande osigurala novac za isplatu kamata na obveznice.

Te su kamate trebale biti isplaćene 23. rujna, no tada je taj veliki igrač na kineskom tržištu nekretnina, kojemu prijeti bankrot zbog golemih dugova i pada prodaje, dobio odgodu plaćanja od mjesec dana.

Da do kraja vikenda Evergrande nije isplatio dospjele kamate na obveznice, kompanija bi završila u stečaju.

Kako je kompanija zasad izbjegla stečaj, ponešto se smirila situacija na kineskom tržištu nekretnina. Tim više što vlasti poručuju da neće dozvoliti da slučaj Evergrandea eskalira u krizu na tržištu.

Unatoč svemu tome, ulagači su oprezni jer bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo navesti središnja banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa, što su neke već učinile.

A to bi moglo usporiti već ionako usporen oporavak gospodarstava od koronakrize.

„Ako gledate u monitore, mislit ćete da je svijet vrlo sretno mjesto. Wall Street raste danima, bitcoin je na rekordnim razinama, a američko tržište obveznica je mirno. Na površini to izgleda lijepo. No, ispod površine je nekoliko stvari zbog kojih smo zabrinuti, među ostalim zbog usporavanja oporavka kineskog gospodarstva i problema s Evergrandeom”, kaže Andrew Ticehurst, strateg u tvrtki Nomura.

Prošloga je tjedna objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Usporavanje oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize posljedica je, kažu analitičari, poremećaja u nabavnim lancima i na tržištu nekretnina, kao i nedostatka struje, što je usporilo proizvodnju.

Zbog toga se na europskim burzama prošloga tjedna trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 7.204 boda, a frankfurtski DAX 0,3 posto, na 15.542 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,1 posto, na 6.733 boda.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, na 28.804 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, Dow Jones, Evergrande, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE