GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon tri dana pada

Wall Street porastao nakon tri dana pada
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno porasle jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju nakon oštrog pada tržišta tri dana zaredom.

Dow Jones ojačao je 433 boda ili 1,29 posto, na 34.021 bod, dok je S&P 500 porastao 1,22 posto, na 4.112 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 13.124 boda.

Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a pao je samo naftni sektor, za 1,4 posto, zbog pada cijena nafte.

Najviše su, pak, porasli ciklički sektori, koji bi trebali imati najviše koristi od ubrzanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

„Sektori koji su dan prije bile najviše pogođeni sada su znatno porasli jer se očekuje snažan rast gospodarstva tijekom cijele godine i jer bi jačanje inflacije trebalo biti privremeno”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

No, ostaje za vidjeti predstavlja li ovaj rast cijena dionica smirivanje tržišta ili samo korekciju nakon oštrog pada prethodnih dana, izazvanog podacima koji ukazuju na jačanje inflacije.

U svakom slučaju, strahovanja od inflacije bit će i dalje prisutna, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

U srijedu je objavljeno da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina.Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.

Posljedica je to golemih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plaća, čime kompanije nastoje privući radnike.

A jačanje inflacije na duže staze moglo bi navesti Fed na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.

„Strahovanja u vezi inflacije ostat će prisutna na tržištima idućih mjeseci”, kaže Carter.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 6.963 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 15.199 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 6.288 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE