GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon što je Fed povećao kamate

Wall Street porastao nakon što je Fed povećao kamate
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2022 / 08:23
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon što je američka središnja banka povećala kamatne stope za oštrih 0,75 postotnih bodova kako bi suzbila inflaciju, najavila daljnja povećanja kamata i smanjila procjene rasta gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 303 boda ili 1 posto, na 30.668 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,46 posto, na 3.789 bodova, a Nasdaq indeks 2,50 posto, na 11.059 bodova.

Nakon pet dana pada, cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi jučer su porasle, no trgovalo se nesigurno jer je Fed povećao kamatne stope za čak 0,75 postotnih bodova, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca još od 1994. godine.

Još početkom godine kamate su se kretale u rasponu od 0 do 0,25 posto, a sada su u rasponu od 1,5 do 1,75 posto, što je njihova najviša razina od ožujka 2020. godine i izbijanja koronakrize.

A slijede i daljnja povećanja kamata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8,5 posto, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dosegnuti i 3,4 posto, najvišu razinu od 2008. godine.

Tako bi i na idućoj sjednici Feda u srpnju kamate mogle biti povećane za 0,50, a možda i ponovno za 0,75 postotnih bodova, ovisno o daljnjim kretanjima inflacije, poručio je predsjednik središnje banke Jerome Powell.

„Naš je cilj spustiti inflaciju na 2 posto, a da tržište rada ostane snažno... Jasno je da će mnogi čimbenici koje mi ne kontroliramo igrati vrlo značajnu ulogu u tome je li to moguće ili ne”, kazao je Powell, navevši rat u Ukrajini i poremećaje u nabavnim lancima u svijetu.

Čelnici Feda smatraju da će gospodarstvo, unatoč oštrom povećanju kamata, izbjeći recesiju, no znatno su smanjili procjene rasta gospodarstva u ovoj godini – s prethodnih 2,8 na 1,7 posto.

Zbog usporavanja gospodarskog rasta, stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, blago porasti sa sadašnjih 3,6 na 3,7 posto do kraja ove godine, a do 2024. na 4,1 posto.

„Postoji način da postignemo ciljeve... Neće biti lakše, bit će izazovnije”, kazao je Powell na konferenciji za medije i istaknuo da prethodna povećanja kamata nisu usporila inflaciju. Naprotiv, inflacija je dodatno ubrzala do razina koje utječu na stavove javnosti, što bi Fedu moglo otežati posao.

Nedavno objavljeno izvješće pokazalo je, naime, da su očekivanja potrošača u vezi inflacije u lipnju snažno porasla, što među ostalim pokazuje da javnost počinje gubiti povjerenje u središnju banku.

Unatoč oštrom povećanju kamata, Wall Street je jučer porastao prvi put nakon pet dana pada. Radi li se samo o tehničkoj korekciji cijena dionica nakon prethodnog oštrog pada ili stabilizaciji tržišta, pokazat će idući dani.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,20 posto, na 7.273 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36 posto, na 13.485 bodova, a pariški CAC 1,35 posto, na 6.030 bodova.

Tagovi: Wall Street, Federalne rezerve, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE