GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon pet dana pada

Wall Street porastao nakon pet dana pada
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks porastao, prvi put nakon pet dana pada, no ulagači su i dalje oprezni dok čekaju nove gospodarske pokazatelje i detalje o predstojećem povećanju poreza.

Dow Jones porastao je 261 bod ili 0,76 posto, na 34.869 bodova, a S&P 500 0,23 posto, na 4.468 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak 0,07 posto, na 15.105 bodova.

Slabost Nasdaqa posljedica je pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok se rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje jačanju sektora koji bi trebali imati najviše koristi od normalizacije gospodarske aktivnosti nakon koronakrize.

„Ovoga mjeseca zasad nema puno pozitivnih iznenađenja. Ušli smo u još jedno razdoblje nesigurnosti u kojemu bi se kapital mogao preusmjeriti u cikličke sektore”, kaže Liz Young, direktorica strateškog odjela tvrtke SoFi.

U fokusu ulagača bio je jučer prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara. Očekuje se da će taj prijedlog uključivati povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u utorak biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama, koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci ili je rast inflacije posljednjih mjeseci bio privremen, kao što to tvrdi američka središnja banka.

„Ne očekujem da će se inflacija spustiti ispod 2 posto, gdje je bila prije pandemije. Čak i ako neki privremeni pritisci popuste, inflacija će ostati na višim razinama nego što je bila prije”, kaže Young.

Ovoga će tjedna biti objavljena i izvješća o potrošnji u maloprodaji te raspoloženju potrošača u SAD-u, koja će pokazati je li širenje delta varijante koronavirusa utjecalo na potražnju.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,56 posto, na 7.068 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,59 posto, na 15.701 bod, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.676 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE