GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon oštrog pada cijena nafte

Wall Street porastao nakon oštrog pada cijena nafte
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2022 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, što se zahvaljuje oštrom padu cijena nafte nakon poruke Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da će se založiti za povećanje proizvodnje 'crnog zlata' kako bi se nadoknadila opskrba iz Rusije, koja je pod sankcijama.

Dow Jones skočio je 653 boda ili 2 posto, na 33.286 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,57 posto, na 4.277 bodova, a Nasdaq indeks 3,59 posto, na 13.255 bodova.

Rast indeksa nakon četiri dana pada zahvaljuje se najvećem dnevnom padu cijena nafte u gotovo dvije godine.

Cijene nafte potonule oko 13 posto

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula više od 13 posto, na 111,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 12,5 posto, na 108,70 dolara.

Pad cijena uslijedio je nakon poruke UAE da će se u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) založiti za povećanje proizvodnje kako bi se nadoknadila opskrba iz Rusije, nakon što je dan prije, u sklopu sankcija protiv Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, SAD zabranio uvoz ruske nafte i ostalih energenata.

„Mi podržavamo povećanje proizvodnje i zalagat ćemo se da OPEC razmotri proizvodnju na višim razinama”, poručeno je iz veleposlanstva UAE u Washingtonu.

To je potaknulo rast cijena dionica koje su posljednjih dana bile pod snažnim pritiskom zbog rata u Ukrajini i strahovanja da će rast cijena nafte zbog poremećaja u opskrbi iz Rusije ojačati ionako snažne inflacijske pritiske, što bi negativno utjecalo na rast globalnog gospodarstva.

S&P 500 indeks zabilježio je jučer najveći dnevni skok od lipnja 2020. godine, a Nasdaq od ožujka 2021.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da bi se situacija u Ukrajini mogla ponešto smiriti, s obzirom da će u četvrtak u Turskoj razgovarati ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine.

Dosadašnji pregovori nisu dali rezultate, no s obzirom da će sada međusobno razgovarati ministri dvije zemlje, čini se da postoje osnove za nastavak pregovora.

„Mislim da se ovaj skok cijena dionica zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada prethodnih dana i padu cijena sirovina. Posljednjih dana dionice su prodavane prilično agresivno, pa ne znam hoće li ovo promijeniti smjer tržišta”, kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital.

Čekaju se podaci o inflaciji u SAD-u

Osim zbog rata u Ukrajini, ulagači su posljednjih tjedana oprezni i zbog visoke inflacije te očekivanja da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope.

U četvrtak će biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u u veljači, a analitičari procjenjuju da će dosegnuti 7,9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u 40 godina.

Kasnije ovoga mjeseca održat će se redovna sjednica čelnika američke središnje banke na kojoj će se odlučivati o povećanju kamatnih stopa.

Ulagači se nadaju blažem povećanju cijene novca, za 0,25 postotnih bodova, no s obzirom na rast inflacije, Fed će prije ili kasnije morati agresivnije povećati kamatne stope.

Snažan skok europskih burzi

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,25 posto, na 7.190 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 7,92 posto, na 13.847 bodova, a pariški CAC 7,13 posto, na 6.387 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE