GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon nestabilnog trgovanja

Wall Street porastao nakon nestabilnog trgovanja
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući najavama američke središnje banke o daljnjoj pomoći gospodarstvu, no trgovalo se nestabilno jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa.

Dow Jones porastao je 157 bodova ili 0,62 posto, na 25.763 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,83 posto, na 3.066 bodova, a Nasdaq indeks 1,43 posto, na 9.726 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu više od 2 posto jer su ulagače uznemirile vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile središte i okolna stambena naselja.

Raste i broj novozaraženih u mnogim saveznim državama SAD-a, koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere, što je izazvalo strahovanja od drugog vala širenja koronavirusa i sporog oporavka gospodarstva.

No, u drugom dijelu trgovanja ulagače su ohrabrile najave američke središnje banke o pomoći kompanijama.

Fed je prvo predstavio detalje programa za kreditiranje malih i srednje velikih poduzeća, a potom i programa kupnje korporativnih obveznica, što će dodatno poboljšati likvidnost sustava i podržati gospodarski oporavak.

„Nema sumnje da se to tržištu sviđa: tko ne želi još kolača i šlaga? To je navelo ulagača na kupnju dionica i rizičnije poteze jer je Fed podržao tržište obveznica i pritisnuo kamatne stope”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, najveće svjetske burze snažno su rasle od kraja ožujka do početka lipnja.

No, prošloga su tjedna oštro pale jer su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize i jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,66 posto, na 6.064 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,32 posto, na 11.911 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 4.815 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE