GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2020 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon nesigurnog trgovanja, a u fokusu ulagača bila su kvartalna poslovna izvješća kompanija i pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama u Washingtonu.

Dow Jones indeks ojačao je 165 bodova ili 0,52 posto, na 27.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 3.276 bodova, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 10.706 bodova.

Tijekom cijelog dana ti su se indeksi izmjenjivali u negativnom i pozitivnom području, no dan su ipak završili u plusu.

„Ulagači žele prihod, a ne mogu ga dobiti na tržištu obveznica, pa kupuju dionice. No, premda su indeksi ponovno porasli, čini se da su ulagači sve oprezniji”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

A oprezni su zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

U SAD-u je u utorak po prvi put zabilježeno više od 1.000 umrlih u jednom danu, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 142 tisuće. Predsjednik Donald Trump upozorio je da bi situacija mogla biti i gora prije nego što se poboljša.

Zabrinjavajući broj zaraženih bilježi se i u Indiji, Latinskoj Americi...

Ulagači se, pak, nadaju novim poticajnim mjerama u SAD-u, s obzirom da neke od sadašnjih mjera ističu krajem mjeseca, pa bi milijuni nezaposlenih Amerikanaca uskoro mogli ostati bez pomoći.

U Kongresu se vodi rasprava između zastupnika demokrata i republikanaca o novom paketu pomoći vrijednom 1.000 i nešto više milijardi dolara.

„Vjerujem da će vlasti uspjeti dogovoriti nove poticajne mjere prije nego što postojeće isteku. U suprotnom, potrošnja kućanstava dodatno bi oslabila”, kaže Cardillo.

U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 75 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 77 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se oko 4 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,0 posto, na 6.207 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 posto, na 13.104 boda, a pariški CAC 1,32 posto, na 5.037 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE