GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon Fedovih poruka

Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2021 / 07:16
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer se čini da su ulagači odahnuli nakon poruka američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja i povećanju kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 506 bodova ili 1,48 posto, na 34.764 boda, dok je S&P 500 porastao 1,21 posto, na 4.448 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 15.052 boda.

Snažan rast cijena dionica analitičari pripisuju tome što su ulagači odahnuli jer je Fed dan prije uklonio neizvjesnosti u vezi smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvu.

Naime, dan prije čelnici Feda poručili su s redovne sjednice da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se dosad procjenjivalo.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da će ljestvica za povećanje kamata s nule biti postavljena znatno više nego za smanjenje iznosa kupnje obveznica.

„Tržište je poraslo zahvaljujući vrlo dobrim porukama Feda. Smatram da su pokazale da nema iznenađenja i da je situacija kao što smo i očekivali. Povećanje kamata je i dalje vrlo daleko i od sada do tada puno se toga može promijeniti”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Podršku tržištu pružio je i rast cijena nafte, pa je među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa energetski sektor zabilježio najveći rast, 3,4 posto.

Slijedio je financijski, s prosječnim rastom cijena za 2,5 posto, a pali su samo nekretninski i uslužni sektor.

Podršku tržištu pružilo je i smirivanje situacije u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande, nakon što je tvrtka poručila da će platiti dospjele kamate na obveznice, čime je zasad izbjegla kolaps.

Ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli nekretninski sektor.

I na većini europskih burzama cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 7.078 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,88 posto, na 15.643 boda, a pariški CAC 0,98 posto, na 6.701 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE