GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon dva dana pada

Wall Street porastao nakon dva dana pada
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 07:36
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer se ulagači nadaju novom paketu poticajnih gospodarskih mjera i poboljšanju makroekonomskih pokazatelja, s obzirom da mnoge države SAD-a postupno ukidaju mjere za suzbijanje koronavirusa.

Dow Jones porastao je 377 bodova ili 1,62 posto, na 23.625 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,15 posto, na 2.852 boda, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.943 boda.

Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom, kao i energetskom sektoru, nakon snažnog rasta cijena nafte. Znatno su poskupile i dionice nekoliko tehnoloških kompanija, kao što su Apple i Alphabet.

Podršku tržištu pružaju vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava mnogih saveznih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, kao i nada ulagača da će Kongres usvojiti i drugi paket poticajnih mjera.

U travnju je Kongres donio paket poticaja vrijedan oko 2.200 milijardi dolara, a demokratski zastupnici sada predlažu novi poticajni paket vrijedan 3.000 milijardi.

Iz Bijele kuće poručili su da je predsjednik SAD-a Donald Trump otvoren za još jedan paket poticaja, ali da neće potpisati prijedlog demokratskih zastupnika.

Ulagači se nadaju da će se pronaći kompromisno rješenje, a nadaju se i da će se uskoro poboljšati gospodarski pokazatelji, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera u vezi koronavirusa.

Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao za daljnjih gotovo 3 milijuna, što znači da je u sedam tjedana taj broj porastao za više od 36 milijuna.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija. Dosad je kvartalna izvješća objavilo oko 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih gotovo 67 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju bile 12,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tri tjedna očekivali pad od 15 posto.

Početkom godine, prije koronakrize, očekivao se, pak, rast zarada za više od 6 posto.

Unatoč znatnom rastu burzovnih indeksa, na najvećoj svjetskoj burzi i jučer je vladala nesigurnost, kao i prethodnih dana, zbog upozorenja stručnjaka da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije.

Uz to, dan prije predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je da bi oporavak gospodarstva od pandemije mogao potrajati dulje nego što se mislilo.

Kako su u utorak i srijedu cijene dionica oštro pale, Wall Street je na putu najvećih tjednih gubitaka od kraja ožujka. Od početka tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks u minusu su više od 2, a Nasdaq indeks gotovo 2 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,75 posto, na 5.741 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,95 posto, na 10.337 bodova, a pariški CAC 1,65 posto, na 4.273 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE