GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon četiri dana pada

Wall Street porastao nakon četiri dana pada
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2022 / 07:02
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon četiri dana pada, no trgovalo se oprezno, pa su najviše porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima.

Dow Jones ojačao je 0,46 posto, na 31.656 bodova, a S&P 500 0,30 posto, na 3.966 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,26 posto, na 11.785 bodova.

Veći dio trgovanja indeksi su proveli u negativnom području da bi se u pozitivno probili tek pred kraj trgovanja.

To je prvi rast S&P 500 indeksa nakon četiri dana pada, tijekom kojih je izgubio gotovo 6 posto.

Unatoč rastu indeksa, ulagači su u defanzivi, pa su jučer najviše porasle cijene dionica u sektorima kao što su zdravstveni, u prosjeku za 1,65 posto, i uslužni, za 1,4 posto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer američka središnja banka od ožujka zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Zbog toga se i u rujnu očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do ožujka iduće godine mogle iznositi 3,99 posto.

Jučer objavljeni podaci pokazali su da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna pao više nego što se očekivalo, a to znači daljnji pritisak na rast plaća i inflacije.

Zbog toga će u petak u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju rast broja zaposlenih u kolovozu za 300.000, manje nego u prethodnom mjesecu.

„Budu li podaci slabiji, tržite bi moglo porasti, posebice ako se pokaže da se usporava rast plaća. Tržište je, kao i Fed, ovisno o makroekonomskim pokazateljima. Ubuduće će se pažljivo pratiti svaki podatak koji bi mogao sugerirati kada bi Fed mogao biti pri kraju s povećanjem kamata”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,86 posto, na 7.148 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,60 posto, na 12.630 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 6.034 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE