GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao na početku tjedna

Wall Street porastao na početku tjedna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 08:01
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su popustila strahovanja da će zbog jačanja inflacije Fed uskoro zaoštriti monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 186 bodova ili 0,54 posto, na 34.393 boda, dok je S&P 500 porastao 0,99 posto, na 4.197 bodova, a Nasdaq indeks 1,41 posto, na 13.661 bod.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom, u prosjeku više od 2 posto, što se zahvaljuje oporavku dionica tehnoloških divova, kao što su Apple i Microsoft.

Prošle je godine taj sektor predvodio po rastu na tržištu, no ove godine je zaostao jer se ulagači plaše inflacije zbog čega rastu prinosi na američke državne obveznice.

No, jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice pali na najnižu razinu u dva tjedna, što je potaknulo sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Te su investicije posljednjih tjedana bile pod pritiskom jer se ulagači plaše da bi zbog jačanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da nekoliko čelnika Feda smatra da bi u slučaju daljnjeg rapidnog rasta gospodarstva uskoro trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost financijskog sustava i održale niske kamatne stope.

To je zabrinulo ulagače jer to znači da bi uskoro Fed mogao početi smanjivati poticaje koji već godinu dana podržavaju oporavak gospodarstva od koronakrize i rast Wall Streeta.

No, jučer ih je ohrabrio James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, koji je kazao da očekuje inflaciju veću od 2 posto u ovoj i idućoj godini, što je iznad Fedovih ciljanih razina, ali da i dalje podržava sadašnju popustljivu monetarnu politiku.

Nakon što je nedavno pao 4,3 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja, S&P 500 sada je udaljen od te razine još samo 1 posto jer su se u međuvremenu oporavile dionice u tehnološkom sektoru.

I na europskim su burzama indeksi jučer porasli. Londonski FTSE ojačao je 0,48 posto, na 7.051 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 15.437 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 6.408 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, Apple, Microsoft, inflacija, S&P 500, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE