GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, Gilead Sciences i Google dobitnici dana

Wall Street porastao, Gilead Sciences i Google dobitnici dana
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 07:09
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti razvijen učinkovit lijek protiv koronavirusa, pa je podatak o oštrom padu američkog gospodarstva pao u drugi plan.

Dow Jones skočio je 532 boda ili 2,21 posto, na 24.633 boda, dok je S&P 500 porastao 2,66 posto, na 2.939 bodova, a Nasdaq indeks 3,57 posto, na 8.914 bodova.

Ulagače je ohrabrila vijest da je eksperimentalni protuvirusni lijek remdesivir američkog proizvođača Gilead Sciencea ublažio simptome kod pacijenata oboljelih od covida-19 koji su lijek dobili rano više nego kod onih koji su ga dobili kasnije.

Taj proizvođač već je jednom objavio da bi taj lijek mogao riješiti problem covida-19, no nedavno je Kina objavila da je njihovo istraživanje pokazalo da lijek nije bio uspješan u tretiranju.

Kako bilo, jučer je cijena dionice Gilead skočila gotovo 6 posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene su dionica jučer porasle u njih devet, pri čemu najviše u energetskom.

Snažno su porasle i cijene u tehnološkom sektoru, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim Alphabeta.

Cijena dionice te krovne kompanije Googlea skočila je gotovo 9 posto.

Dosad je više od 190 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna poslovna izvješća, pri čemu ih je oko 64 posto nadmašilo očekivanja.

No, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 15,1 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 posto.

U drugom planu jučer se, pak, našao podatak da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju potonuo 4,8 posto, najviše od financijske krize 2009. godine i više od 4 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

A nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke ostavili su ključne kamatne stope nepromijenjene, blizu nuli, kao što se i očekivalo.

Predsjednik Feda Jerome Powell upozorio je da bi u tekućem kvartalu gospodarstvo moglo pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena, no kazao je i da bi oporavak trebao uslijediti nakon što se olabave restrikcije povezane s koronavirusom. Poručio je i da će središnja banka nastaviti podržavati gospodarstvo.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, Gilead Sciences, Google, Alphabet
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE