GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, Fed najavio smanjenje poticaja

Wall Street porastao, Fed najavio smanjenje poticaja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli oko 1 posto, zahvaljujući smirivanju situacije oko kineske kompanije Evergrande, a ulagače nisu pokolebale poruke iz Feda da uskoro slijedi smanjenje poticaja.

Dow Jones ojačao je 338 bodova ili 1,0 posto, na 34.258 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,95 posto, na 4.395 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 posto, na 14.896 bodova.

Od samog početka trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području jer se situacija u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande smirila, nakon što je tvrtka poručila da će platiti dospjele kamate na obveznice, čime je zasad izbjegla kolaps.

Ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli nekretninski sektor.

Premda je nakon poruka Feda zavladala nesigurnost na tržištu, indeksi su do kraja trgovanja uspjeli zadržati početne dobitke.

Čelnici američke središnje banke poručili su nakon dvodnevne sjednice da će, ako se nastavi oporavak gospodarstva, uskoro smanjiti mjesečne iznose za kupnju obveznica.

U priopćenju se sugerira i da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope prije nego što se dosad očekivalo.

„Poručili su da će vjerojatno početi smanjivati poticaje, ali nisu rekli kada i za koliko. Tako smo na gotovo istom mjestu kao i dan prije. Pitanja ostaju otvorena. No, financijski uvjeti ostaju vrlo povoljni, pa je to djelomice razlog zašto tržište u ovom trenutku nije poludilo”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Investment Management.

Posljednjih tjedana na Wall Streetu vlada nesigurnost jer će Fed uskoro početi smanjivati poticaje, dok se oporavak gospodarstva od koronakrize usporava.

Zbog toga je od 2. rujna, kada je dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks na gubitku oko 3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,47 posto, na 7.083 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 posto, na 15.506 bodova, a pariški CAC 1,29 posto, na 6.637 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE