GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju znatnom popuštanju inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi omogućilo američkoj središnjoj banci manje agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 0,80 posto, na 33.973 boda, dok je S&P 500 porastao 1,28 posto, na 3.969 bodova, a Nasdaq indeks 1,76 posto, na 10.931 bod.

Snažan rast cijena dionica drugi dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da će izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u biti bolje nego što analitičari očekuju.

To će izvješće biti objavljeno u četvrtak, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je stopa inflacije na godišnjoj razini u prosincu pala na 6,5 posto sa 7,1 posto u studenome.

Slabljenje inflacije otvorilo bi prostor Fedu za manje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Premda čelnici Feda posljednjih dana poručuju da treba dodatno povećati kamate, pa i iznad 5 posto, kako bi se suzbila inflacija, ulagači se ipak nadaju da će na kraju ciklusa povećanja kamata iznositi manje od 5 posto.

„Ulagači procjenjuju da smo se približili kraju ciklusa povećanja kamata”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Zbog agresivnog povećanja kamata Feda, prošle su godine cijene dionica oštro pale. A od početka ove godine osjetno su porasle.

„To ne iznenađuje jer su uvijek, nakon pada u protekloj godini, cijene dionica porasle na početku nove godine”, kaže Dollarhide.

A krajem tjedna u SAD-u počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka, koja bi idućih tjedana mogla znatno utjecati na smjer tržišta.


Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,17 posto, na 14.947 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 6.924 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE