GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao drugi dan zaredom, Nike dobitnik dana

Wall Street porastao drugi dan zaredom, Nike dobitnik dana
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, zahvaljujući dobrim vijestima iz nekoliko kompanija i nadi ulagača da će američka središnja banka ipak ublažiti povećanje kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 1,60 posto, na 33.376 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,49 posto, na 3.878 bodova, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 10.709 bodova.

Rast indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se dobrim vijestima iz kompanija.

Cijena dionice Nikea skočila je 12 posto, nakon što je taj proizvođač sportske opreme izvijestio o boljim poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju nego što se očekivalo.

Dionica Carnivala poskupila je, pak, gotovo 5 posto, nakon što je taj operator kruzerima izvijestio o manjem nego što se očekivalo kvartalnom gubitku.

Cijena dionice FedExa porasla je oko 3,5 posto, nakon što je ta poštanska kompanija objavila plan o smanjenju troškova za milijardu dolara.

Osim toga, jučer je objavljeno da je u studenome prodaja postojećih kuća u SAD-u pala 7,7 posto, na najnižu razinu u dvije i pol godine, što pokazuje da zbog visokih kamata potražnja slabi.

Premda to nije baš dobar podatak, na tržište je utjecao pozitivno jer je podržao nadu da bi američka središnja banka ipak mogla zaustaviti ciklus povećanja kamata na nižim razinama nego što se očekivalo, objašnjavaju analitičari.

Najveća svjetska burza bila je krajem prošloga tjedna pod snažnim pritiskom upravo zbog nedavnih procjena Feda da bi kamate mogle biti povećane na više razine nego što se očekivalo i da bi se na tim razinama mogle zadržati dulje nego što se očekivalo.

To je izazvalo strahovanja od recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Unatoč rastu dva dana zaredom, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od financijske krize 2008. godine.


U ovo doba godine obično cijene dionica rastu jer investicijski fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

No, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,72 posto, na 7.497 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,54 posto, na 14.097 bodova, a pariški CAC 2,01 posto, na 6.580 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, Nike, FedEx, Carnival
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE