GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao zbog napetosti između SAD-a i Kine

Wall Street pao zbog napetosti između SAD-a i Kine
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 07:01
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, što dovodi u pitanje realizaciju trgovinskog dogovora od početka godine između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones pao je 101 bod ili 0,41 posto, na 24.474 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,78 posto, na 2.948 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 9.284 boda.

Pad indeksa posljedica je rasta napetosti između Washingtona i Pekinga, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga i da bi taj čin naišao na međunarodnu osudu.

Kina je, naime, u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Ranije je, pak, američki državni tajnik Mike Pompeo kritizirao reakciju Kine na izbijanje koronavirusa, a uplatu Kine od dvije milijarde dolara za borbu protiv pandemije nazvao beznačajnom u usporedbi sa stotinama tisuća izgubljenih života i nastalom štetom.

Kina je, pak, poručila da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

„Čini se da će Kina biti vreća za udaranje u predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u. Bijela kuća je procijenila da je učinkovitije udarati po Kini nego spašavati ono što je ostalo od prve faze trgovinskog dogovora“, kaže Bob Shea, direktor u tvrtki TrimTabs Asset Management.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, više od 1 posto, u energetskom, rudarskom, potrošačkom i tehnološkom.

Dan prije S&P 500 indeks dosegnuo je najvišu razinu u posljednja dva mjeseca. Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, taj je indeks porastao više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina. No, i dalje je udaljen oko 13 posto od svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,86 posto, na 6.015 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,41 posto, na 11.065 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 4.445 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE