GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao uoči predsjedničke debate

Wall Street pao uoči predsjedničke debate
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 06:26
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dvaju kandidata za predsjednika SAD-a.

Dow Jones oslabio je 131 bod ili 0,48 posto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 posto, na 3.335 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 11.085 bodova.

Pad indeksa posljedica je opreza ulagača uoči prve televizijske debate u utorak navečer između republikanskog kandidata predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog protukandidata, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Posljednje ankete pokazuju da Biden vodi na nacionalnoj razini i u mnogim saveznim državama.

„Ova debata ima potencijala da utječe na tržište, pa ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči debate. Tržište trenutno pokreću zbivanja u Washingtonu, bilo to fiskalni poticaji ili predsjednički izbori”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Rezultati izbora mogli bi utjecati na različite sektore, ponajviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije koje su najviše profitirale od Trumpova smanjenje poreza, kažu analitičari.

„Mi smatramo da bi tržištu moglo biti dobro i s Trumpom i s Bidenom, ali ulagači trebaju znati tko je pobjednik i žele čistu pobjedu”, kaže Carter.

Posljednjih tjedana tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize i nedostatka novih fiskalnih poticajnih mjera.

No, posljednjih dana ponovno je oživjela nada da će se Kongres i Bijela kuća uskoro usuglasiti oko novog paketa poticaja, vrijednog oko 2.200 milijardi dolara, što podržava tržište.

Kako se bliži kraj mjeseca i tromjesečja, sve je jasnije da će rujan biti prvi mjesec od ožujka u kojemu su burzovni indeksi pali.

Od početka mjeseca S&P 500 na gubitku je 4,7 posto, Dow Jones 3,4, a Nasdaq indeks 5,9 posto.

No, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 posto, na 5.897 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 posto, na 12.825 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 4.832 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE