GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao treći dan zaredom

Wall Street pao treći dan zaredom
NEGATIVNI NIZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2022 / 06:45
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u utorak, treći dan zaredom, jer se tržište još nije smirilo nakon oštre retorike predsjednika Feda Jeromea Powella o inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones skliznuo je 0,96 posto, na 31.790 bodova, dok je S&P 500 pao 1,10 posto, na 3.986 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 posto, na 11.883 boda.

S&P 500 izgubio je više od 5 posto od petka, kada je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i 'nešto boli' za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo.

No, posljednji podaci pokazuju da zaposlenost u SAD-u i dalje raste, a nakon pogoršanja u lipnju i srpnju, u kolovozu se poboljšalo i povjerenje potrošača.

A to bi moglo podržati jačanje inflacijskih pritisaka i argumente Feda o agresivnom zaoštravanju monetarne politike.

„Oni moraju oslabiti tržište rada, a kako će to učiniti – morat će povećati kamate i učiniti da stvari postanu skuplje kako bi se potrošači povukli, potražnja oslabila, a dio radnika otpustio”, kaže Ken Polcari, parter u tvrtki Kace Capital Advisors.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a dodatno će ih povećati i na sjednici u rujnu.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 posto.

A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom sektoru jer su cijene nafte pale više od 5 posto zbog strahovanja trgovaca da će usporavanje rasta gospodarstava oslabiti potražnju za 'crnim zlatom'.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,88 posto, na 7.361 bod, a pariški CAC 0,19 posto, na 6.210 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,53 posto, na 12.961 bod.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE