GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao nakon poruka i procjena Feda

Wall Street pao nakon poruka i procjena Feda
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2022 / 07:35
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka povećala kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i poručila da će cijena zaduživanja biti povišena dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,42 posto, na 33.966 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,61 posto, na 3.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 11.170 bodova.

Nakon četiri uzastopna povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, Fed je na jučerašnjoj sjednici podignuo kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova, u raspon od 4,25 do 4,50 posto, što je njihova najviša razina u posljednjih 15 godina.

Ulagači su očekivali takav potez, no obeshrabrile su ih procjene da će kamate biti povećane na više razine nego što se očekivalo i da će se na tim razinama zadržati dulje nego što se očekivalo.

Čelnici središnje banke, naime, procjenjuju da će konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, dosegnuti 5,1 posto, dok su u rujnu očekivali 4,6 posto.

To znači da će Fed i u idućoj godini povećavati kamate, ukupno za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

Na toj bi razini Fed zaustavio ciklus povećanja troškova zaduživanja i pričekao dok se ne vidi kako je takva monetarna politika utjecala na inflaciju.

Povećane procjene inflacije u 2023.

Prethodnih su dana cijene dionica rasle jer su se ulagači nadali da će ciklus povećanja kamata završiti na nižim razinama, ispod 5 posto. Nadali su se, također, da bi već krajem iduće godine Fed mogao početi smanjivati kamate.

No, čini se da od toga neće biti ništa jer su čelnici Feda poručili da smanjenje kamatnih stopa očekuju tek 2024. godine, za jedan postotni bod. A takvim tempom smanjile bi se i kamate u 2025.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell poručio je da je nužno nastaviti borbu protiv inflacije kako se očekivanja o povećanim cijenama ne bi ukorijenila.

„Podaci o inflaciji u listopadu i studenome su dobrodošle naznake usporavanja tempa rasta cijena. No, trebat će znatno više dokaza da je inflacija u trajnoj silaznoj putanji”, kazao je Powell.

Tako Fed procjenjuje da će prosječna inflacija u idućoj godini biti smanjena s ovogodišnjih 5,6 na 3,1 posto. No, to je još uvijek više od 2,8 posto, koliko se procjenjivalo u rujnu, i znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto.

Zbog svega toga smanjit će se i rast najvećeg svjetskog gospodarstva. Fed procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) iduće godine porasti 0,5 posto, kao i ove godine. U rujanskim projekcijama očekivalo se, pak, da će ove godine gospodarstvo porasti 0,2, a iduće 1,2 posto.

Powell: Moguće 'mekano prizemljenje'

Čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi gospodarstvo iduće godine moglo uroniti u recesiju.

No, Powell i dalje smatra da je moguće 'mekano prizemljenje' gospodarstva.

„Mislim da nitko ne može znati hoćemo li imati recesiju ili ne. A ako će je biti, hoće li biti duboka ili ne... To se jednostavno ne može znati”, poručio je Powell.

Agresivno povećanje kamata Feda, ali i drugih središnjih banaka u svijetu, kako bi se suzbila inflacija na tržištima je izazvalo strahovanja od recesije i povlačenje ulagača iz rizičnijih investicija, kao što su dionice.

Zbog toga je Wall Street na putu velikih gubitaka u ovoj godini. S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 15 posto u odnosu na početak godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018., i to po najvećoj stopi od financijske krize 2008. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 posto, na 7.495 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,26 posto, na 14.460 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 6.730 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Jerome Powell, Nasdaq, S&P 500, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Bitcoin katapultiran iznad 56.000 dolara
SNAŽAN RAST
Bitcoin katapultiran iznad 56.000 dolara
NEW YORK - Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, nastavio je uspon u azijskom trgovanju u utorak, dosegnuvši dvogodišnju najvišu vrijednost.
Azijska tržišta: Hong Kong predvodi pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong predvodi pad indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta su u utorak pala, pri čemu su dionice u Hong Kongu prednjačile u padu, a japanski Nikkei 225 izgubio je dobitak od ranije tijekom sjednice.
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
KARIJERE
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
ANALIZA - U današnjem svijetu koji je sve brži i zahtjevniji, mnogi ljudi se suočavaju s različitim nedoumicama, stresom, nesigurnošću, žele napredovati ili razvijati se u nekom području.
Bitcoin iznad 54.000 dolara prvi put od prosinca 2021.
UZLET
Bitcoin iznad 54.000 dolara prvi put od prosinca 2021.
NEW YORK - Vrijednost bitcoina skočila je iznad razine od 54.000 dolara u ponedjeljak.
Wall Street: S&P 500 spustio se s rekordnih visina
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 spustio se s rekordnih visina
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u ponedjeljak i povukao se sa svog rekorda od prošlog petka, a ulagači čekaju ključne podatke o inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE