GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao nakon poruka Feda

Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2022 / 07:06
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.

Dow Jones oslabio je 129 bodova ili 0,38 posto, na 34.168 bodova, dok je S&P 500 pao 0,15 posto, na 4.349 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,02 posto, na 13.542 boda.

Sve do priopćenja sa sjednice Feda ti su indeksi bili u pozitivnom području, no potom su pali jer je ulagače iznenadio agresivniji nego što se očekivalo plan središnje banke o zaoštravanju monetarne politike.

Kako je inflacija znatno iznad 2 posto, a tržište rada snažno, uskoro će trebati povećati ključne kamatne stope, navodi se u priopćenju s dvodnevne sjednice.

Premda Fed nije naveo kada će točno povećati kamate, analitičari smatraju da će to biti u ožujku. Bit će to prvo povećanje cijene novca od prosinca 2018. godine.

U ožujku bi, tumače analitičari poruke Feda, središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

To su agresivniji planovi Feda nego što se na tržištu očekivalo.

„Kada su na konferenciji za medije novinari pitali predsjednika Feda Jeromea Powella hoće li Fed na svakoj sjednici razmatrati povećanje kamata, što bi značilo da bi ih ove godine povećao u više od četiri navrata, Powell nije rekao da neće. To upućuje na to da bi kamate, ako bude potrebno, mogle biti povećane više nego što se očekivalo”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Potpuno je jasno da Fed mora početi povećavati kamate jer je inflacija dosegnula 7 posto, najvišu razinu u gotovo 40 godina.

No, pitanje je koliko će Fed biti agresivan u suzbijanju inflacije. Analitičari su dosad procjenjivali da će u ožujku povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi 1 posto.

U fokusu ulagača su i poslovna izvješća, a rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Dosad je izvješća objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 81 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 24 posto veće nego godinu dana prije.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,33 posto, na 7.469 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,22 posto, na 15.459 bodova, a pariški CAC 2,11 posto, na 6.981 bod.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE