GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao nakon dva dana snažnog rasta

Wall Street pao nakon dva dana snažnog rasta
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao uredbu u vezi društvenih mreža i poručio da će u petak održati konferenciju za medije o Kini.

Nakon dva dana snažng rasta, Dow Jones oslabio je jučer 147 bodova ili 0,58 posto, na 25.400 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 3.029 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 9.368 bodova.

Ti su indeksi u većem dijelu trgovanja bili u pozitivnom području, zahvaljujući nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva od koronakrize, no pred sam kraj trgovanja izgubili su te dobitke, među ostalim, zbog pritiska na tehnoloki sektor.

Cijena dionice Twittera pala je više od 4, a Facebooka oko 1,5 posto, nakon vijesti da je predsjednik Trump potpisao uredbu kojom želi ograničiti zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.

Trump je nedavno zaprijetio da će donijeti regulativu koja se odnosi na društvene mreže, nakon što je njegova omiljena platforma Twitter prvi put uz njegov 'tvit' objavila i upozorenje da treba provjeriti činjenice iz njegove tvrdnje koje, misle mnogi, nisu bile istinite.

Trump je optužio Twitter da donosi uredničke odluke i bavi se političkim aktivizmom u izboru poruka za koje odluči da ih treba provjeriti.

"Imaju nekontroliranu moć da cenzuriraju, uređuju, skrivaju i mijenjaju sve oblike komunikacije između pojedinaca i široke publike. Ne možemo dopustiti da se to nastavi, to je veoma nepravedno", poručio je Trump potpisujući dokument koji će najvjerojatnije biti početak duge pravosudne bitke.

Predsjednik SAD-a najavio je, također, konferenciju za medije o Kini u petak.

Kineski parlament usvojio je u četvrtak zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na prošlogodišnje velike prosvjede i nasilje koje je uslijedilo u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da je "ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga".

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija.

Uz to, predsjednik SAD-a Donald Trump i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a Kina poručuje da se neće sustezati od rasta napetosti.

Stoga se ulagači plaše da bi pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize, kao i oporavak svjetskih burzi.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 posto, na 6.218 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,06 posto, na 11.781 bod, a pariški CAC 1,76 posto, na 4.771 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus, Twitter, Facebook, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE