GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao nakon agresivnih poruka iz Feda

Wall Street pao nakon agresivnih poruka iz Feda
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 07:16
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi izgubili sve dobitke od prethodnoga dana jer su ulagače zabrinule poruke da bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekuje.

Dow Jones oslabio je 280 bodova ili 0,80 posto, na 34.641 bod, dok je S&P 500 skliznuo 1,26 posto, na 4.525 bodova, a Nasdaq indeks 2,26 posto, na 14.204 boda.

Nakon što je dan prije snažno porastao, jučer je tehnološki sektor pao gotovo dva posto. Pritom su pod pritiskom bile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple i Amazon.com.

S druge strane, porasle su cijene dionica u defanzivnim sektorima, kao što su nekretninski i uslužni.

U defanzivu je ulagače navela guvernerka Feda Lael Brainard, koja je kazala da očekuje metodično povećanje kamatnih stopa i rapidno smanjenje Fedovih bilanci kako bi se monetarna politika dovela u 'neutralniju poziciju' kasnije ove godine, a slijedit će i dalje zaoštravanje politike ako to bude potrebno.

To je izazvalo strahovanja da bi Fed mogao biti i agresivniji nego što se očekuje u borbi s inflacijom.

Kako se u SAD-u inflacija već mjesecima kreće na najvišim razinama u 40 godina, nedavno je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju mogla bi ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo, što bi moglo usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, pa čak i izazvati recesiju.

„Nakon komentara Laele Brainard, čini se da će Fed biti agresivniji. To je zasigurno negativno utjecalo na tržište dionica jer je podržalo strahovanja od moguće recesije. Što će Fed biti agresivniji, to će mu biti teže glatko prizemljiti gospodarstvo”, kaže Kristina Hooper, strateginja u tvrtki Invesco.

Ulagači su oprezni i zbog rata u Ukrajini i mogućih novih sankcija Zapada protiv Rusije zbog optužbi za ratni zločin. Taj je rat izazvao snažan rast cijena nafte i sirovina, što dodatno potiče ionako visoku inflaciju u svijetu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,73 posto, na 7.613 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,65 posto, na 14.424 boda, a pariški CAC 1,28 posto, na 6.645 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Lael Brainard, Apple, Amazon, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE