GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao na početku tjedna

Wall Street pao na početku tjedna
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, nakon prošlotjednog rasta, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izvješća o inflaciji u SAD-u i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 164 boda ili 0,52 posto, na 31.173 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 posto, na 3.854 boda, a Nasdaq indeks 2,26 posto, na 11.372 boda.

Nakon rasta prošloga tjedna, indeksi su jučer izgubili dio tih dobitaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju inflacija dodatno ubrzala s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto na godišnjoj razini.

Bila bi to nova najviša razina inflacije u više od 40 godina, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u nabavnim lancima.

„Tržište se pozicionira za izvješće o inflaciji. Nadamo se usporavanju, što bi moglo navesti Fed na ublažavanje tempa zaoštravanja monetarne politike. S druge strane, puno je razloga da se očekuje zadržavanje inflacije na visokim razinama i da će Fed i dalje biti agresivan”, kaže Rob Haworth, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka središnja banka povećala je u lipnju ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u srpnju.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća kompanija.

U četvrtak i petak rezultate ostvarene u drugom tromjesečju objavit će velike američke banke, a prije toga nekoliko kompanija, kao što su PepsiCo i Delta Air Line.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada za 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio znatno manji rast nego u prethodnim tromjesečjima.

Osim rezultata, ulagači će pažljivo analizirati i poruke kompanija o daljnjim očekivanjima, s obzirom na rast kamatnih stopa, visoku inflaciju, usporavanje rasta gospodarstva i poremećaje u nabavnim lancima.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,40 posto, na 12.832 boda, a pariški CAC 0,61 posto, na 5.996 bodova. Londonski FTSE stagnirao je, pak, na 7.196 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, PepsiCo, Delta Air Lines, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
Singapur je vodeći svjetski pomorski grad
NA VRHU
Singapur je vodeći svjetski pomorski grad
SINGAPUR - Izvješće DNV-a i Menon Economicsa o vodećim pomorskim gradovima zabilježilo je samo jednu promjenu u prvih pet, a Oslo je zamijenio Tokio na petom mjestu.
Zagrebačka burza: ETF-ovi dominirali prometom, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: ETF-ovi dominirali prometom, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Početak novog tjedna na Zagrebačkoj je burzi donio različite smjerove indeksa i nešto bolju likvidnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE