GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao na početku novog radnog tjedna

Wall Street pao na početku novog radnog tjedna
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi izgubili dio dobitaka od prošloga tjedna jer se ulagači plaše da će rast cijena nafte ojačati inflacijske pritiske, a zbog toga Fed biti agresivniji u zaoštravanju monetarne politike nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 222 boda ili 0,67 posto, na 32.990 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,63 posto, na 4.132 boda, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 12.081 bod.

Nakon što su prošloga tjedna skočili više od 6 posto i tako prekinuli višetjedni negativni niz, jučer su na najvećoj svjetskoj burzi indeksi umjereno pali.

Ulagače je zabrinuo rast cijena nafte, nakon vijesti da su čelnici Europske unije postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.

Nastave li cijene energenata rasti, to bi moglo dodatno ojačati inflacijske pritiske, što bi navelo američku središnju banku na agresivnije povećanje kamatnih stopa nego što se očekivalo.

Guverner Feda Christopher Waller kazao je u ponedjeljak, kada se na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, da bi središnja banka trebala biti spremna za povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova na svakoj idućoj sjednici sve dok inflacija ne bude sasvim zauzdana.

U utorak su, pak, razgovarali predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Feda Jerome Powell, a Biden je poručio da je inflacija sada njegov najveći prioritet.

Na to upućuje i niz posljednjih gospodarskih pokazatelja. Jučer je objavljeno da su cijene kuća u SAD-u u ožujku porasle na rekordne razine, dok je povjerenje potrošača u svibnju palo zbog visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa.

„Tržište pokušava dokučiti kada bi mogla završiti Fedova borba s inflacijom”, kaže Jack Janasiewicz, portfelj menadžer u tvrtki Natixis Investment Management solutions.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, na što upućuju i svi posljednji pokazatelji.

Prošlotjednim snažnim skokom S&P 500 i Dow Jones indeks nadoknadili su gotovo sve gubitke iz prvog dijela svibnja, pa su mjesec završili gotovo nepromijenjeni. Nasdaq indeks pao je, pak, u protekom mjesecu oko 2 posto.

Skok indeksa za 6 posto prošloga tjedna potaknuo je nadu da bi se tržište moglo brzo oporaviti od oštrog pada prethodnih mjeseci, no trend rasta jučer nije nastavljen.

„Previše je problema koji pritišću tržište, što mu sprječava snažan V-oblik oporavka. Tu su neizvjesnosti u vezi ruskog napada na Ukrajinu, visoka inflacija u svijetu, rast kamatnih stopa i usporavanje rasta globalnog gospodarstva”, kaže Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO Family Office.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale jer je vijest o novim rekordnim razinama inflacije u eurozoni potaknula strahovanja od bržeg nego što se očekivalo zaoštravanja monetarne politike Europske središnje banke.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 7.607 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,29 posto, na 14.388 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 6.468 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE