GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao jer se planira povećanje poreza

Wall Street pao jer se planira povećanje poreza
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 07:39
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi izgubili sve dobitke od prethodnoga dana jer su ulagače zabrinuli planovi vlasti za povećanje poreza kako bi se financirali fiskalni poticaji i nove investicije u infrastrukturu.

Dow Jones oslabio je 308 bodova ili 0,94 posto, na 32.423 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,76 posto, na 3.910 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 posto, na 13.227 bodova.

Pad indeksa posljedica je komentara ministrice financija Janet Yellen, koja je u saslušanju u Kongresu kazala da je američko gospodarstvo i dalje u krizi zbog pandemije koronavirusa i branila planove budućeg povećanja poreza kako bi se financirali nedavno prihvaćeni fiskalni poticaji vrijedni 1.900 milijardi dolara i nove investicije u infrastrukturu.

„Najave infrastrukturnih planova vlade uznemirile su investitore koji se ionako plaše da je tržište dionica na povišenim razinama valuacija. Plaše se da se na horizontu nazire prodaja dionica i pad cijena, pa se počinje razmišljati o povlačenju s tržišta prije toga”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Nakon oštrog pada na početku koronakrize, S&P 500 i Dow Jones porasli su u proteklih godinu dana oko 80 posto, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši.

Zbog toga se ulagači plaše da su dionice precijenjene i da slijedi pad njihovih cijena.

Tim više što posljednjih tjedana rastu pronosi na američke državne obveznice.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,75 posto, najvišu razinu u 14 mjeseci, što je posljedica očekivanja da će inflacija porasti zbog ubrzanja oporavka gospodarstva i golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

No, posljednjih se dana ti prinosi kreću ispod 1,70 posto.

Na rast prinosa posebice su osjetljive dionice tehnoloških kompanija jer se njihova vrijednost temelji na budućoj zaradi, pa s rastom obvezničkih prinosa postaju manje privlačne.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell jučer je u saslušanju u Kongresu ublažio strahovanja na tržištima od inflacije.

Kazao je da predstojeći krug povećanja cijena nakon pandemije neće potaknuti presnažan rast inflacije.

U većini sektora cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom, što je posljedica pada cijena nafte za više od 3 posto jer se trgovci plaše da će se potražnja za naftom oporavljati sporije nego što se očekivalo zbog novog 'zatvaranja' u Europi kako bi se suzbio treći val pandemije i sporog provođenja cijepljenja protiv covida-19.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 6.699 bodova, a pariški CAC 0,39 posto na 5.945 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,03 posto, na 14.662 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE