GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao, i dalje brine moguće povećanje kamatnih stopa

Wall Street pao, i dalje brine moguće povećanje kamatnih stopa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon nestabilnog trgovanja i novih gospodarskih pokazatelja koji nisu promijenili očekivanja u vezi povećanja kamata američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 0,55 posto, na 31.145 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 posto, na 3.908 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 11.544 boda.

Prvog dana trgovanja u novom tjednu, nakon praznika u ponedjeljak, na tržištu je vladala nesigurnost, a u fokusu ulagača bili su novi gospodarski pokazatelji.

Prema njima, aktivnost u uslužnom sektoru u SAD-u ojačala je i u kolovozu, drugi mjesec zaredom, zahvaljujući snažnom rastu narudžbi i zapošljavanju, dok je s poboljšanjem situacije u nabavnim lancima pritisak na cijene popustio.

Bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz uslužnog sektora podržali su očekivanja da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju.

„Fed nam poručuje da će njegovi daljnji potezi ovisiti o gospodarskim pokazateljima, stoga ne možemo gledati samo na to što nam ti pokazatelji sugeriraju, nego i na to što to znači za Fed”, kaže Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO Family Office.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer američka središnja banka od ožujka zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Zbog toga se i u rujnu očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do ožujka iduće godine mogle iznositi 3,99 posto.

Ulagače zabrinjavaju i energetska kriza koja bi mogla uvesti gospodarstvo eurozone u recesiju, kao i 'zatvaranja' u Kini zbog covida-19, što bi moglo dodatno usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Dobar dio nesigurnosti na tržištu posljedica je zbivanja u inozemstvu”, kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Zbog svega toga na početku rujna nastavljen je silazni trend tržišta, koji je započeo krajem kolovoza kada su komentari čelnika Feda izazvali strahovanja od agresivnog povećanja kamata.

Od početka godine S&P 500 u minusu je gotovo 18, a Nasdaq indeks više od 26 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 7.300 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,87 posto, na 12.871 bod, a pariški CAC 0,19 posto, na 6.104 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE