GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao drugi dan zaredom

Wall Street pao drugi dan zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2022 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u ponedjeljak, drugi trgovinski dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom oštre retorike predsjednika Feda Jeromea Powella o inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones skliznuo je 0,57 posto, na 32.058 bodova, dok je S&P 500 pao 0,67 posto, na 4.030 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 posto, na 12.017 bodova.

Najveći dvodnevni pad S&P 500 indeksa u dva i pol mjeseca posljedica je oštre retorike predsjednika američke središnje banke Powella u petak na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Powell je tada poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i 'nešto boli' za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

To je n tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a Powell u petak nije naznačio za koliko bi na sjednici u rujnu Fed mogao povećati kamatne stope.

No, prema procjenama na tržištu novca, postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 posto.

A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,61 posto, na 12.892 boda, a pariški CAC 0,83 posto, na 6.222 boda. U Britaniji se jučer zbog praznika nije radilo.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE