GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao drugi dan zaredom

Wall Street pao drugi dan zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Dow Jones oslabio je 222 boda ili 0,80 posto, na 27.463 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 3.390 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,64 posto, na 11.431 bod.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa drugi dan zaredom posljedica je zastoja u pregovorima između Bijele Kuće i Kongresa o novim fiskalnim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Iz Bijele kuće je poručeno da bi paket poticajnih mjera mogao biti donijet za nekoliko tjedana, što znači da neće biti usuglašen prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

„Zbog zastoja u pregovorima o dodatnim poticajima ponešto je splasnula sklonost ulagača prema riziku”, kaže Kevin Flanagan, strateg u tvrtki WisdomTree Investments.

Ulagače, također, zabrinjava snažan rast broja novozaraženih koronavirusom u Europi i nekim dijelovima SAD-a, zbog čega je sve jasnije da se američko i globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Zbog toga su jučer najviše pale cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na gospodarski rast. S&P 500 indeks bankarskog sektora potonuo je 2,7, a energetskog 1,4 posto.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

I dok su Dow Jones i S&P 500 oslabili, Nasdaq indeks je jučer ojačao, što se zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.

Microsoft je objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate, a ulagači se nadaju takvim rezultatima i od drugih tehnoloških divova.

Kasnije ovoga tjedna rezultate će, naime, objaviti Apple, Amazon.com, Alphabet i Facebook, a jučer su cijene dionica tih kompanija osjetno porasle.

Sezona objave kvartalnih financijskih izvješća u punom je zamahu, a od više od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješće, njih oko 84 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su 16 posto manje nego lani u trećem tromjesečju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,09 posto, na 5.728 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,93 posto, na 12.063 boda, a pariški CAC 1,77 posto, na 4.730 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE