GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Pad prometa u maloprodaji spustio indekse s rekordnih razina

Wall Street: Pad prometa u maloprodaji spustio indekse s rekordnih razina
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu u utorak u Dow Jones i S&P 500 indeks pali s rekordnih razina pod utjecajem neočekivanog pada prometa u američkoj maloprodaji u srpnju, prekinuvši tako 5-dnevni uzlet.

Dow Jones indeks spustio se 279,68 bodova ili 0,79 posto, na 35.345 bodova, a S&P 500 je oslabio 0,7 posto, na 4.448 bodova. Tehnološki Nasdaq pao je 0,93 posto, na 14.656 bodova.

Gotovo svi dionički sektori S&P-ja zabilježili su pad, a najviše sektor proizvođača potrošačkih dobara.

Raspoloženje investitora pokvario je podatak ministarstva trgovine da je u srpnju promet u američkoj maloprodaji pao na mjesečnoj razini za 1,1 posto, ponajviše zbog pada prodaje automobila.

Ekonomisti u anketi Reutersa očekivali su u pad maloprodaje za 0,3 posto, nakon što je u lipnju, po revidiranim podacima, porastao 0,7 posto. Na godišnjoj razini promet u maloprodaji uvećan je 15,8 posto i sada je 17,2 posto iznad predpandemijske razine.

"Podaci o padu maloprodaje razjasnili su investitorima da bi covid ujesen mogao predstavljati veliki problem", ističe Rick Meckler, partner u investicijskom društvu Cherry Lane Investment.

S tržištem u razdoblju kada je kroz povijest često bilo u korekciji, investitori smatraju da bi cijene dionica mogle znatno pasti, a tome u prilog ide i činjenica da S&P 500 ove godine tek mora iskusiti korekciju od 5 posto.

No, analitičari smatraju da goleme količine novca koje imaju investitori i kompanije mogu spriječiti oštriju korekciju cijena dionica, jer novi kupci brzo ulaze na tržište kod svake povoljne prilike za kupnju jeftinijih dionica.

Za nove smjernice investitori čekaju u srijedu objavu zapisnika s posljednjeg zasjedanja Feda, u potrazi za naznakama kad bi središnja banka mogla započeti sa zaoštravanjem monetarne politike, čime bi završila era jeftinog novca.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u utorak su bilježili tekg blage promjene. Paneuropski Stoxx 600 završio je trgovanje u plusu za 0,1 posto, na 473,78 bodova.

Pritom je londonski Ftse ojačao 0,38 posto, na 7.191 bod, dok je frankfurtski DAX pao za 0,02 posto na 15.921 bod, a pariški CAC za 0,28 posto na 6.819 bodova.

Tagovi: Wall Street, maloprodaja, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE