GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Pad indeksa drugi dan zaredom

Wall Street: Pad indeksa drugi dan zaredom
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2021 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Indeksi na Wall Streetu u srijedu su pali za otprilike jedan posto, oslabivši drugi dan zaredom, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao da dužnosnici središnje banke raspravljaju o smanjenju programa kupnje obveznica već ove godine.

Dow Jones indeks pao je u srijedu 382,59 bodova ili 1,08 posto, na 34.960 bodova, S&P 500 indeks oslabio je 1,07 posto, na 4.400 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,89 posto, na 14.525 bodova.

Cijene dionica ubrzale su svoj pad u poslijepodnevnom trgovanju, poguravši S&P 500 indeks 1,8 posto ispod rekordne razine nakon dva dana korekcije. Pritom je većina dioničkih sektora bila u minusu, a najviše energetskog, za 2,4 posto, i zdravstvenog, za 1,5 posto.

Zapisnik s Fedove sjednice održane potkraj srpnja, objavljen u srijedu, pokazao je da je američko gospodarstvo dostiglo cilj inflacije te da je blizu ispunjavanja kriterija zaposlenosti.

Također, pokazao je da još postoje različita mišljenja unutra Feda treba li ove godine smanjiti kupnje obveznica ili od iduće.

Naime, dio Fedovih dužnosnika zabrinut je jačanjem inflacije te smatra da je potrebno pripremiti se za borbu s njom, dok ima i onih koji smatraju da je potrebno pričekati kako bi se što više Amerikanaca prije promjene monetarne politike vratilo na posao.

Investitori su od zadnje sjednice Feda u srpnju u potrazi za signalima kada će središnja banka početi zaoštravati ultra-popustljivu monetarnu politiku, među ostalim i smanjiti kupnju obveznica, koja daje ključnu potporu S&P 500 indeksu, čija se vrijednost od ožujka lani udvostručila.

"Fedov zapisnik nije raspršio očekivanja da će zaoštravanje monetarne politike uskoro započeti. Blizu smo tome, a ljudi ne znaju kako bi reagirali na to", kaže Peter Tuz, predsjednik Chase Investment Counsela.

Fokus investitora sada se premješta na redoviti godišnji sastanak Fedovih dužnosnika u Jacksone Holeu idućega tjedna, u potrazi za naznakama kad Fed misli poduzeti prve korake radi promjene politike. Mnogi analitičari procjenjuju da će Fed najaviti smanjivanje programa kupnje obveznica već na svom zasjedanju 21.-22. rujna.

Na europskim burzama u srijedu je Stoxx 600 ojačao 0,1 posto, na 474 boda. Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,28 posto, na 15.965 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,73 posto na 6.770 bodova, a londonski Ftse za 0,16 posto, na 7.169 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE