GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao, zabrinjava širenje delta soja

Wall Street oštro pao, zabrinjava širenje delta soja
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 07:19
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da bi širenje delta soja koronavirusa moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva.

Dow Jones potonuo je 725 bodova ili 2,09 posto, na 33.962 boda, dok je S&P 500 pao 1,59 posto, na 4.258 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 14.274 boda.

Za Dow Jones to je najveći dnevni pad u gotovo devet mjeseci, a za S&P 500 i Nasdaq indeks od polovice svibnja.

Posljedica je to vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a pod najvećim su pritiskom bile dionice u turističkom, zrakoplovnom i ugostiteljskom sektoru.

Dosad su ulagači ignorirali vijesti o širenju delta varijante virusa u Aziji i Europi, no u petak je objavljeno da je broj slučajeva novozaraženih koronavirusom u SAD-u prošloga tjedna porastao za 70 posto, a broj umrlih za 26 posto.

„Pad tržišta ponajviše je posljedica delta varijante, ulagače zabrinjava mogućnost da se gospodarstvo neće otvoriti onoliko brzo koliko su se nadali i da oporavak neće biti tako brz kao što se očekivalo”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i skok VIX indeksa straha Čikaške burze opcija na najvišu razinu u posljednja dva mjeseca. Taj podatak pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Zbog toga ih nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo 40-ak kompanija, pri čemu ih je 90 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 72 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali rast od 66 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,34 posto, na 6.844 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,62 posto, na 15.133 boda, a pariški CAC 2,54 posto, na 6.295 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE