GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao uoči sjednice Feda

Wall Street oštro pao uoči sjednice Feda
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi oštro pali jer se ulagači plaše posljedica mogućeg kolapsa kineske kompanije Evergrande i jer su nervozni uoči sjednice čelnika Feda.

Dow Jones potonuo je 614 bodova ili 1,78 posto, na 33.970 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,70 posto, na 4.357 bodova, a Nasdaq indeks 2,19 posto, na 14.713 bodova.

Za Nasdaq i S&P to je najveći dnevni pad od svibnja, dok je Dow zabilježio najveći pad od srpnja.

Cijene dionica pale su u svih 11 najvažnijih sektora S&P-a, a najviše u onima koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu, kao što je energetski.

Među najvećim gubitnicama bile su jučer i dionice tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Apple, Facebook i Tesla.

Pad tržišta analitičari pripisuju, među ostalim, pritisku na kineska tržišta zbog mogućeg kolapsa China Evergrande grupe jer taj golemi igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i golemih dugova.

To je pritisnulo i druge dionice u kineskom nekretninskom sektoru, a ulagači se plaše prelijevanja financijskih problema.

„Uvijek može doći do oštre rasprodaje kada nešto uhvati tržište na krivoj nozi, no ne znate koji to razlog može biti. Mislim da je ovo posljedica vijesti iz Kine i mislim da nije osobito iznenađenje, s obzirom koliko je optimizma bilo na tržištu”, kaže Sameer Samana, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Ulagači su oprezni i zbog dvodnevne sjednice čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak, dok se u srijedu očekuje priopćenje.

Na toj će sjednici najvjerojatnije biti otvorena rasprava o smanjivanju iznosa za kupnju obveznica, no ulagači se nadaju da bi službena najava tog smanjenja mogla uslijediti tek u studenom ili prosincu.

Posljednjih tjedana na Wall Streetu vlada nesigurnost jer će Fed uskoro početi smanjivati poticaje, dok se rast gospodarstva usporava.

Zbog toga je od 2. rujna, kada je dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks na gubitku oko 4 posto.

Stratezi u Morgan Stanleyu poručili su da očekuju 10-postotnu korekciju S&P-a kada Fed počne smanjivati monetarne poticaje, a moguć je i 20-postotni pad u slučaju zastoja oporavka gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,86 posto, na 6.903 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,31 posto, na 15.132 boda, a pariški CAC 1,74 posto, na 6.455 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Tesla, Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BLOKADA
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BRUXELLES - Europa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova.rs.
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE