GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao uoči odluka Feda

Wall Street oštro pao uoči odluka Feda
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi oštro pali jer su ulagači nesigurni uoči odluka i poruka američke središnje banke o kamatnim stopama, inflaciji i rastu gospodarstva.

Dow Jones skliznuo je 1,01 posto, na 30.706 bodova, dok je S&P 500 pao 1,13 posto, na 3.855 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 11.425 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je nesigurnosti ulagača uoči odluka i poruka čelnika središnje banke s dvodnevne sjednice, koja završava u srijedu.

Većina analitičara očekuje da će Fed ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, no nakon što su prošloga tjedna podaci pokazali da je u kolovozu u SAD-u inflacija bila viša od očekivanja, špekulira se da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

Fed će, također, na ovoj sjednici ažurirati svoje projekcije o inflaciji, nezaposlenosti, gospodarskom rastu i kretanju kamatnih stopa.

Ulagače je jučer zabrinuo i podatak o padu građevinskih dozvola za kuće za 10 posto, na 1,517 milijuna, najnižu razinu od lipnja 2020. godine, što ukazuje na slabljenje građevinske aktivnosti.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Forda, s padom cijene za više od 12 posto.

Taj proizvođač automobila izvijestio je da će ga visoka inflacija koštati oko milijardu dolara i da je odgodio isporuke nekih vozila za četvrto tromjesečje zbog nedostatka dijelova.

„Osim neizvjesnosti u vezi inflacije i kamata, sada je tržište nesigurno i zbog toga što kompanije izvješćuju o pritiscima kojima su izložene, što će zasigurno smanjiti njihove marže. Stoga se može očekivati smanjenje procjena poslovnih rezultata kompanija u trećem tromjesečju”, kaže Greg Boutle, direktor u banci BNP Paribas.

Ipak, ulagači se najviše plaše da bi se inflacija mogla zadržati na visokim razinama dulje nego što se očekivalo, što bi primoralo Fed na zaoštravanje monetarne politike i u idućoj godini.

A to bi moglo odvesti gospodarstvo u dublju recesiju. Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.192 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,03 posto, na 12.670 bodova, a pariški CAC 1,35 posto, na 5.979 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Ford, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE