GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao nakon smanjenja kamatnih stopa

Wall Street oštro pao nakon smanjenja kamatnih stopa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2020 / 06:58
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američka središnja banka u utorak je neočekivano smanjila ključne kamatne stope kako bi podržala gospodarstvo, no na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše većih nego što se očekivalo gospodarskih šteta od koronavirusa.

Dow Jones potonuo je 785 bodova ili 2,94 posto, na 25.917 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,81 posto, na 3.003 boda, a Nasdaq indeks 2,99 posto, na 8.684 boda.

Nakon što su u ponedjeljak snažno porasle, u utorak su cijene dionica oštro pale, premda je Fed smanjio ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je da američko gospodarstvo ostaje snažno, ali da bi širenje koronavirusa moglo u idućem razdoblju usporiti rast.

„Virus i mjere koje su poduzete kako bi se virus zaustavio sigurno će neko vrijeme pritiskati gospodarsku aktivnost i u SAD-u i šire“, kazao je Powell.

Nakon Fedova neočekivana priopćenja o smanjenju kamata cijene su dionica prvo skočile više od 2 posto, no kasnije su oštro pale, pa su završile u minusu od oko 3 posto.

Ulagači nisu očekivali smanjenje kamata na izvanrednoj sjednici Feda, pa ih je potez središnje banke zabrinuo. Fed, naime, još od financijske krize 2008. godine nije smanjio kamate izvan redovnih sjednica.

„Fedov potez uznemirio je ulagače jer podsjeća na razdoblje financijske krize. I tada je bilo žurbe, pa priznanja da to možda nije bila najbolja ideja... Ili, još gore, možda ovo pokazuje da je situacija lošija nego što smo mislili“, kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Na žurnost ukazuje i reakcija ministara financija skupine G7 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava koji su jučer poručili da su spremni koristiti sve raspoložive politike kako bi podržali snažan, održiv rast globalnog gospodarstva i zaštitili ga od rizika koje nosi koronavirus.

U međuvremenu, broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu raste, pa se ulagači plaše većih gospodarskih šteta nego što se prije procjenjivalo.

„Potez Feda zapravo signalizira da je rizik od koronavirusa sličan s drugim krizama, kao onom u vrijeme Velike depresije, ili dot.com krizom, pa i financijskom krizom 2008. Potražnja pada, a nabavni su lanci poremećeni. To su simptomi koje manje kamatne stope ne rješavaju“, kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,95 posto, na 6.718 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,08 posto, na 11.985 bodova. a pariški CAC 1,12 posto, na 5.393 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE