GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao nakon Powellovih upozorenja

Wall Street oštro pao nakon Powellovih upozorenja
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2020 / 07:08
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell upozorio da bi oporavak gospodarstva od koronakrize mogao biti spor i pozvao Kongres da dogovori dodatni paket poticajnih mjera.

Dow Jones potonuo je 516 bodova ili 2,17 posto, na 23.247 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,75 posto, na 2.820 bodova, a Nasdaq indeks 1,55 posto, na 8.863 boda.

Oštar pad tih indeksa posljedica je Powellovog upozorenja da će trebati vremena da se gospodarstvo vrati tamo gdje je bilo, „da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo“.

U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će američka središnja banka učiniti što treba, ali bez daljnje fiskalne podrške to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike gospodarske štete.

„Njegova je poruka da je nužan snažan fiskalni odgovor, ako se žele izbjeći spori oporavak i dugoročna gospodarska šteta. Time je praktično odgovornost sa središnje banke ponovno prebacio na vladu“, kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.

Poweloova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak gospodarstva od pandemije potrajati dulje nego što se mislilo, posebice ako Kongres ne postigne dogovor o još jednom paketu poticajnih mjera.


Svi najvažniji indeksi na Wall Streetu porasli su od ožujka oko 30 posto, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, kao i postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti.

No, u utorak je ulagače pokolebalo upozorenje Anthony Faucija, vodećeg stručnjaka za zarazne bolesti u SAD-u, da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80.000 Amerikanaca.

A sporije pokretanje aktivnosti značilo bi da će oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva biti sporiji nego što su se ulagači nadali.

„Najveća posljedica mogla bi biti ta da se dio gospodarskih aktivnosti koje smo izgubili neće nikada oporaviti“, kaže Cruz.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše, više od 4 posto, u energetskom i bankarskom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,51 posto, na 5.904 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,56 posto, na 10.542 boda, a pariški CAC 2,85 posto, na 4.344 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus u SAD-u, Jerome Powell, koronakriza, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE