GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao nakon Powellovih komentara

Wall Street oštro pao nakon Powellovih komentara
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2022 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell najavio agresivno povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Dow Jones oslabio je 368 bodova ili 1,05 posto, na 34.792 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,48 posto, na 4.393 boda, a Nasdaq indeks 2,07 posto, na 13.174 boda.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, uključujući Teslu.

Pad indeksa u negativno područje uslijedio je nakon što je predsjednik Feda Powell kazao da će se na sjednici u svibnju razmatrati povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, prikladno je da se stvari pokrenu nešto brže, kazao je Powell u raspravi o globalnom gospodarstvu na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

No, nakon posljednjih komentara Powella i drugih čelnika Feda sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati.

„Tržište uračunava povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova barem u svibnju i lipnju. Powell i mnogi drugi čelnici Feda poručuju da žele zadobiti kontrolu što je prije moguće, a to znači da će biti agresivni”, kaže George Catrambone, direktor u tvrtki DWS Group.

Zbog toga su jučer prinosi na američke državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u više godina. A to je izazvalo pad cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Amazon i Meta Platforms, jer se ulagači plaše da će okruženje s visokim kamatama negativno utjecati na potencijal rasta tih kompanija.

Nakon što je dan prije cijena dionice Netflixa potonula 35 posto zbog prvog kvartalnog pada broja pretplatnika u više od 10 godina, jučer je skliznula daljnjih 3,5 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije za streaming video sadržaja po prvi put od 2018. godine pala ispod razine od 100 milijardi dolara.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a među najvećim gubitnicima našao se tehnološki sektor s prosječnim padom od 1,7 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.627 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 0,98 posto, na 14.502 boda, a pariški CAC 1,36 posto, na 6.715 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Jerome Powell, Netflix, kompanija IBM, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
OPTIMIZAM
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average i S&P 500 porasli su u utorak dok su trgovci tražili više naznaka o tome kada bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
REAKCIJE
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
PARIZ - Dionice nekoliko francuskih proizvođača konjaka porasle su u utorak nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi trgovinske napetosti između Kine i Europske unije, koje bi mogle utjecati na proizvođače pića, mogle popustiti.
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE