GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao nakon četiri dana rasta

Wall Street oštro pao nakon četiri dana rasta
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2022 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, nakon četiri dana rasta, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Facebooka.

Dow Jones skliznuo je 518 bodova ili 1,45 posto, na 35.111 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,44 posto, na 4.477 bodova, a Nasdaq indeks 3,74 posto, na 13.878 bodova.

Pad indeksa u velikoj je mjeri posljedica pada cijene dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, za više od 26 posto jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati i stagnacija broja korisnika te društvene mreže.

Tržišna vrijednost te kompanije pala je za 200 milijardi dolara, što je najveći dnevni gubitak ikada zabilježen na Wall Streetu.

Pod pritiskom su se našle i dionice ostalih društvenih mreža, pa je cijena Twittera pala više od 5, a Snapa više od 23 posto.

Nisu ostali pošteđeni ni drugi tehnološki divovi. Cijene dionica Alphabeta i Microsofta pale su više od 3, a Amazon.coma gotovo 8 posto.

Tehnološki sektor posljednjih je godina snažno rastao zahvaljujući okruženju s niskim kamatnim stopama, no to razdoblje primiče se kraju jer se u ožujku očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.

Vjeruje se da će u idućem razdoblju Fed agresivno zaoštravati monetarnu politiku jer se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u gotovo 40 godina.

Zbog toga portfelj menadžeri moraju prilagođavati svoje portfelje budućem okruženju s višim kamatama.

Osim Feda, i druge središnje banke u svijetu zaoštravaju monetarnu politiku.

Jučer je britanska središnja banka ponovno, drugi sjednicu zaredom, povećala ključnu kamatu za 0,25 postotnih bodova, na 0,50 posto.

Poruke čelnika Europske središnje banke nakon redovne sjednice o monetarnoj politici također su bile nešto oštrije nego što se očekivalo.

Zbog toga su jučer i na europskim burzama cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 posto, na 7.528 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,57 posto, na 15.368 bodova, a pariški CAC 1,54 posto, na 7.005 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE