GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao na početku tjedna

Wall Street oštro pao na početku tjedna
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 07:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagači zabrinuti zbog rasta prinosa na američke državne obveznice i burnih pregovora u Washingtonu o zaduživanju i financiranju saveznih službi.

Dow Jones pao je 323 boda ili 0,94 posto, na 34.002 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,3 posto, na 4.300 bodova, a Nasdaq indeks 2,14 posto, na 14.255 bodova.

Za S&P i Nasdaq indeks to su najniže razine od srpnja, pri čemu je S&P sada udaljen od svoje rekordne razine oko 5 posto.

Najviše su jučer pale cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon i Alphabet, više od 2 posto.

Dionica Facebooka pojeftinila je, pak, gotovo 5 posto, nakon što su pale aplikacije te društvene mreže i bile nedostupne za tisuće korisnika.

„Za tehnološke kompanije to je kratkoročna stvar, dio procesa korekcije. No, kamate su, jasno je, preniske, djelomice zbog popustljivih politika središnjih banaka, a sada ulagači očekuju zaoštravanje monetarnih politika, pa se kamata bliže realnim razinama”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

Prinosi na državne obveznice rastu jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike Feda, s obzirom da se inflacija kreće na visokim razinama i da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize.

Jučer je predsjednik ogranka Feda u St. Louisu James Bullard upozorio da bi inflacija mogla ostati povišena još neko vrijeme, dok su dosad dužnosnici središnje banke poručivali da će inflacijski pritisci biti privremeni.

A to bi moglo natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

Rast prinosa na obveznice posljedica je također napornih pregovora u Washingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza.

Predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je da ne može jamčiti da vlada neće prekršiti ograničenje državnog duga od 28.400 milijardi dolara, ako se republikanci ne pridruže demokratima u glasanju za podizanje tog plafona, s obzirom da je država suočena s rizikom da neće moći plaćati svoje dugove za samo dva tjedna.

Zbog svega toga, jučer je nastavljen pad burzovnih indeksa, nakon što je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,4 posto, S&P 500 više od 2, a Nasdaq više od 3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 posto, na 7.011 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 posto, na 15.036 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 6.477 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE