GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao, katastrofa Targeta

Wall Street oštro pao, katastrofa Targeta
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2022 / 06:55
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK -  Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi oštro pali, izgubivši sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati najvećih američkih trgovačkih lanaca.

Dow Jones pao je 1.164 boda ili 3,57 posto, na 31.490 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,04 posto, na 3.923 boda, a Nasdaq indeks 4,73 posto, na 11.418 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od lipnja 2020. godine posljedica je, među ostalim, pada cijene dionice Targeta za 25 posto, nakon što je taj trgovački lanac izvijestio o oštrom padu dobiti u prvom tromjesečju i upozorio na rast troškova za gorivo i transport.

Dan prije najveći američki trgovački lanac Walmart smanjio je iz istih razloga procjene buduće dobiti.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 cijene su dionica pale, a najviše u trgovačkom i potrošačkom, više od 6 posto.

„Ovaj pad posljedica je procjena o tome kako će dulje nego što se očekivalo razdoblje bržeg rasta inflacije od plaća utjecati na potrošnju u maloprodaji. Rezultati trgovačkih lanaca počinju pokazivati utjecaj slabljenja kupovne moći potrošača”, kaže Paul Christopher, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Taj je institut jučer objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

Rast inflacije, rat u Ukrajini, dugotrajni poremećaj u nabavnim lancima, 'zatvaranja' gradova u Kini zbog koronavirusa i zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka posljednjih mjeseci pritišću tržišta dionica jer izazivaju strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Među najvećim gubitnicama bile su jučer dionice tehnoloških divova. Cijene Applea, Amazona, Nvidie i Tesle pale su između 5,5 i 7 posto.

Zbog toga su jučer burzovni indeksi izgubili sve dobitke od prethodnoga dana.

Od početka godine S&P 500 pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 posto.

Gotovo dvije trećine dionica iz sastava S&P 500 palo je 20 ili više posto u odnosu na svoju najvišu razinu u posljednja 52 tjedna.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,07 posto, na 7.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,26 posto, na 14.007 bodova, a pariški CAC 1,20 posto, na 6.352 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, Walmart, Target
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE