GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom

Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom
LOŠ NIZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše da Kongres neće tako skoro donijeti nove poticajne mjere, pa su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstva.

Dow Jones potonuo je 509 bodova ili 1,84 posto, na 27.147 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,16 posto, na 3.281 bod, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 10.778 bodova.

Pad tih indeksa posljedica je naznaka da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava gubi na zamahu, dok širenje koronavirusa u mnogim dijelovima svijeta ne posustaje.

Broj zaraženih od tog virusa premašio je u svijetu 30 milijuna, dok se broj umrlih bliži granici od milijun.

Neke europske zemlje posljednjih dana bilježe rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su, primjerice, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa. Britanija, pak, razmatra i novi 'lockdown'.

Zbog drugog vala koronavirusa, splasnule su nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

„Dok se oporavak gospodarstava nastavlja, zamah se vidljivo usporava. Druga faza oporavka bit će vjerojatno neravna i puna zamki”, piše Kathy Bostjancic, ekonomistica u Oxford Economicsu, u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Ulagače zabrinjava i uzavrela politička scena u Washingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga. Predsjednik Donald Trump htio bi prije izbora imenovati novog suca Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerojatno da će se zastupnici Demokratske i Republikanske prije izbora dogovoriti i o novim poticajnim fiskalnim mjerama američkom gospodarstvu.

„Premda su pale cijene dionica u svim sektorima, najviše su pogođeni sektori koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja. Čini se da Washington nije ništa bliže četvrtom paketu poticajnih mjera”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise.

Kongres se već tjednima ne uspijeva dogovoriti o novim poticajnim mjerama gospodarstvu za borbu protiv koronakrize, povrh dosad prihvaćenih mjera vrijednih oko 3.000 milijardi dolara.

Zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama, burzovni su indeksi posljednjih mjeseci nadoknadili sve gubitke od ožujka, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no u posljednja tri tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je ove godine predvodio po rastu, ali i naznaka usporavanja oporavka gospodarstva.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks zaronio je 9 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,38 posto, na 5.804 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4,37 posto, na 12.542 boda, a pariški CAC 3,74 posto, na 4.792 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE