GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom

Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 07:06
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale i u utorak, četvrti dan zaredom, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, s obzirom da bi zbog širenja koronavirusa izvan Kine gospodarske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo.

Dow Jones potonuo je 879 bodova ili 3,15 posto, na 27.081 bod, dok je S&P 500 skliznuo 3,03 posto, na 3.128 bodova, a Nasdaq indeks 2,77 posto, na 8.965 bodova.

U posljednja četiri dana ti su indeksi potonuli više od 7,5 posto, što nije zabilježeno još od masovne rasprodaje u prosincu 2018. godine.

U protekla četiri dana tržišna vrijednost dionica iz sastavu S&P 500 indeksa srezana je za 2.138 milijardi dolara.

Posljedica je to jačanja strahovanja ulagača od širenja koronavirusa izvan Kine - od Južne Koreje, preko Irana, do Italije i Španjolske.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je Amerikance da bi se trebali pripremiti za moguće širenje epidemije koronavirusa u SAD-u, pozivajući škole, tvrtke i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.

„Tržište uviđa da se koronavirus širi globalno, premda se čini da se rast broja zaraženih usporava”, kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.

Još polovicom prošloga tjedna burzovni indeksi na Wall Streetu kretali su se na rekordnim razinama jer su ulagači očekivali da će širenje koronavirusa utjecati na gospodarstva samo u prvom tromjesečju, no Cruz kaže da sada mnogi procjenjuju da će se „taj utjecaj osjetiti u cijelom prvom polugodištu, a možda i duže”.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava.

U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.

I sve više američkih kompanija upozorava da će epidemija negativno utjecati na njihovo poslovanje, pa analitičari smanjuju procjene njihovih zarada.

Prema podacima tvrtke The Earnings Scout, analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,1 posto manje nego godinu dana prije, dok su početkom veljače očekivali da će zarade porasti za 2,5 posto.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da su jučer na američkim burzama vlasnika zamijenile 12,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,99 milijardi.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks 'straha' Čikaške burze opcija jučer dodatno snažno porastao, na 27,85 bodova, najvišu razinu od siječnja prošle godine.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,94 posto, na 7.017 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,88 posto, na 12.790 bodova, a pariški CAC 1,94 posto, na 5.679 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE