GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oslabio drugi dan zaredom

Wall Street oslabio drugi dan zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2022 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog rasta kamatnih stopa i prinosa na obveznice, dok tržište podržavaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,30 posto, na 30.333 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,80 posto, na 3.665 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 10.614 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja, ti su indeksi porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, IBM-a i AT&T-a.

No, neke su kompanije podbacile očekivanja. Zbog toga je, primjerice, cijena dionice Tesle pala više od 6,5 posto.

Ipak, većina kompanija izvješćuje o većim nego što se očekivalo zaradama. Razlog su tome smanjena očekivanja jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku listopada 4,5 posto.

No, dobre poslovne rezultate zasjenjuju poruke iz američke središnje banke o daljnjem agresivnom povećanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Zbog toga su jučer prinosi na 10-godišnje državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u više od 14 godina, 4,239 posto.

Neki makroekonomski pokazatelji, primjerice, s tržišta nekretnina ukazuju da potražnja slabi, dok drugi, primjerice, o broju nezaposlenih pokazuju da je tržište rada i dalje snažno.

Stoga analitičari smatraju da Fed još nema razloga za usporavanje tempa povećanja kamata, a to ne ide u prilog tržištu kapitala.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 posto, na 6.943 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 12.767 bodova, a pariški CAC 0,76 posto, na 6.086 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE